Stranice

Kapele posvećene sv. Josipu: Samostan sv. Josipa sestara Karmelićanki BSI, Hrvatski Leskovac

Nalazimo se u Godini sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo 8. prosinca 2020. godine Apostolskim pismom "Patris Corde" povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve.
 
Uz Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i pet župa posvećenih sv. Josipu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji i 21 kapela posvećena Zaručniku Blažene Djevice Marije. Tijekom srpnja i kolovoza donosimo vam prikaze kapela.

 

Kapela sv. Josipa u samostanu sv. Josipa sestara Karmelićanki BSI u Hrvatskom Leskovcu


Kapelica svetog Josipa, kao i samostan sv. Josipa, sagrađeni su pred više od 40 godina, a blagoslovljeni su 19. listopada 1980. godine. Svečani blagoslov podijelio je pomoćni zagrebački biskup dr. Đuro Kokša. Godinu dana kasnije 1981. postavljena je velika oltarna slika sv. Josipa, ulje na platnu, koju je izradio prof. Josip Lončar, akademski slikar iz Zagreba, a blagoslovio uzoriti kardinal Franjo Kuharić.Samostan svetog Josipa nalazi se na području Župe sv. Ivana Nepomuka, Stupnik – Lučko. U samostanskoj kapelici slavi se svaki dan sveta misa, a predslave je svećenici iz župe. Kapelica je otvorena za vjernike iz župne zajednice. Svake nedjelje i na blagdane na svetoj misi okupljaju se vjernici iz župne zajednice i zajedno sa sestrama slave sveta otajstva. Kapelica je podijeljena u dva dijela, ima oratorij koji je predviđen za sestre. Broj vjernika koji se može primiti u normalnim uvjetima je do 180 osoba. Sestre svake nedjelje od 13 do 18 sati imaju euharistijsko klanjanje, kao i prvi petak u mjesecu. U kapelici i na samostanskom kompleksu sestara Karmelićanki BSI događaju se i drugi vjerski sadržaji – vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike, križni put u korizmi za vjernike, križni put mladih, zatim križni put djece i roditelja katoličkih vrtića, kateheze i prigodna molitvena okupljanja vjernika i sestara, duhovne ponude mladima i laicima koji su pridruženi članovi karizme karmelićanki BSI.Svake godine svečano se obilježava svetkovina sv. Josipa trodnevnom duhovno bogatom pripremom i čašćenjem. Odaziv štovatelja na trodnevnicu i svetkovinu je velik. Osobito se za svečanost priprema i ansambl Mi – tamburica s mješovitim zborom, a u vođenje liturgijskog pjevanja uključuju se i drugi zborovi.

U godini posvećenoj sv. Josipu zajedno s vjernicima nakon završetka sv. mise moli se molitva sv. Josipu. Svake srijede časne sestre njemu u čast slave svečanu liturgiju i imaju pobožnost sv. Josipu uz pjesmu i molitvu. Na pročelju kapelice postavljena je velika slika sv. Josipa, koja dominira i privlači prolaznike, osobito roditelje koji dovode svoju djecu u vrtić i koji se rado zadržavaju u molitvi pred slikom.Štovanje sv. Josipa u Karmelu BSI je poznato, On je naš otac i učitelj duhovnog života. Istinsku pobožnost prema dragom svecu baštinile smo od naše blažene Utemeljiteljice koja je imala poseban odnos prema dragom svecu. Upravu u njegovu zaštitu stavljala je sve osnutke samostana i dječje domove. Svoje redovničko prezime uzela je Marija Terezija od sv. Josipa. Sve svoje brige i pouzdanje stavljala je u zagovor svetog Josipa.

„Sveti Otac Josip, zaštitnik našeg duhovnog života, neka nam izmoli milost da živimo u najintimnijoj zajednici sa Spasiteljem, da bude milina stanovati u svakom našem samostanu u Presvetom Sakramentu, okružen revnim redovnicama.“ - bl. Marija Terezija od sv. Josipa
 
Karmelićanke BSI iz Hrvatskog Leskovca
Ispišite stranicu: