HR

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Skinut križ sa zvonika u potresu oštećene crkve Presvetog Trojstva u KarlovcuZbog dotrajalosti i oštećenja nastalih u potresu s vrha zvonika franjevačke crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu u utorak 2. ožujka skinut je metalni križ s jabukom visok je oko 3,5 metara, a širok 2,8 metara.

Skidanje križa obavljeno je uz pomoć dizalica nosivosti 60 i 180 tona, a akcijom je koordinirao zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Rade.Gvardijan karlovačkog samostana fra Krunoslav Albert je na Trgu bana Josipa Jelačića pored crkve, ispod pila Blažene Djevice Marije, prije početka skidanja križa uputio prigodnu riječ i predmolio molitvu za uspjeh radova. Rekao je da se ranjenost Svete Trojice ne tiče samo kamena „nego ponajprije našega duha. Ova crkva sa svojim zvonikom je stvarnost koja obuhvaća mnogo više od vjerničke zajednice i mnogo dublje od naše sadašnjosti.“

„Da bi oštećenost na našoj crkvi, zvoniku i franjevačkom samostanu bila zacijeljena potrebni su ljudi, njihovo znanje, spremnost i odvažnost“, rekao je fra Krunoslav, dodavši da oni, osim darovanih im sposobnosti, posljednjih dana očituju prije svega ljubav. Istaknuo je da su crkva i zvonik „znak Kristove uskrsne pobjede nad grijehom i smrću“. O. Albert na kraju je pozvao na zahvalu Isusu za njegovu prisutnost i prisutnost znaka križa u srcima ljudi. Uslijedila je molitva nakon koje su vatrogasci pomoću 60 tonske dizalice nosivosti 180 tona izveli same radove. Prije uklanjanja križa s jabukom sa zvonika zazvonila su zvona svih karlovačkih crkava, uključujući i pravoslavnu crkvu sv. Nikole, kako bi pozdravili najstariju karlovačku crkvu.Pritom je podno jabuke križa pronađen svitak iz 1794. godine.

Na zvonik će biti postavljen privremeni križ, dok se originalni ne obnovi i vrati.

Samostanski i župni vikar fra Mate Bašić na župnoj Facebook stranici objavio je kratak pregled povijesti zvonika župne crkve:„Još 14. srpnja 1792. Josip Stiller započeo je radove na zvoniku Svete Trojice. Zvonik se tada podizao za 10 metara i radila se nova kupola, križ i jabuka. Toranj je završen 31. ožujka 1794. Nakon toga je 9. srpnja 1794. majstor Georg Horweld postavio bakrenu jabuku i željezni križ. Prema originalnom zapisu iz samostanske kronike, nakon što se križ postavio, zaorio se Karlovcem Te Deum – Tebe Boga hvalimo.

Zvonik je potpuno završen u srpnju 1975. kada je kupola prekrita bakrenim pločama, koje su ukrašene pločicama pozlaćenim u vatri. Godine 1795. je kupola prekrivena novim bakrom, a jabuka i križ su pozlaćeni i postavljen je gromobran. Sada 2021. godine, 2. ožujka taj križ i jabuka, zbog svih mogućih oštećenja i dotrajalosti treba skinuti. Potresi su tu učinili svoje, zub vremena svoje, a na nama je učiniti svoje i sve obnoviti, rekonstruirati i u baštinu ostaviti generacijama poslije nas. Nepunih 227 godina taj križ je bio simbol i ponos grada Karlovca, znak Krista u ovome gradu.“


IKA/FOTO: Josip Ninković
Ispišite stranicu: