HR

Riječ Nadbiskupa

Pozdravni govor zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše na predstavljanju knjige mons. Alberta Joséa Gonzáleza Chavesa


Pozdravni govor zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše na predstavljanju knjige mons. Alberta Joséa Gonzáleza Chavesa

„Naravno u nadnaravnom. Sv. Maravillas od Isusa“
Dvorana Vijenac, 1. lipnja 2024. godine
 
 S velikim zadovoljstvom među nama večeras pozdravljam našega dragog gosta, mons. Alberta Joséa Gonzáleza Chavesa, autora knjige „Naravno u nadnaravnom. Sv. Maravillas od Isusa“, koja se večeras predstavlja u Zagrebu. 
         
S mons. Chavezom me veže dugogodišnje poznanstvo i prijateljstvo te je to prvi razlog zbog kojeg sam prihvatio napisati predgovor njegovoj knjizi. Drugi je razlog njegova gorljivost  u promicanju duhovnosti sv. Maravillas. Naime, mons. Chavez se životom i djelom sv. Maravillas bavi jako dugo i toliko intenzivno da joj je posvetio svoju doktorsku disertaciju. Njegova predanost tome djelu ne može ne zaintrigirati osobe s kojima je živio i radio. Tako sam i ja o duhovnosti sv. Maravillas „čitao“ ponajprije promatrajući život i rad mons. Chaveza.
Svojim karakternim crtama, životnim navikama, posvećenošću studiju, predanošću u obnašanju povjerene mu službe, mons. Chavez svjedoči da prednost daje duhovnome u odnosu na banalnost površnog mišljenja. 
Sve s čime se susretao ili što ga je zadesilo proživljavao je i doživljavao kroz duboko iskustvo Božje ljubavi i ljepote nadnaravnosti u običnosti svakodnevnog predanja.

Karmelsko duhovno nasljeđe u Crkvi u Hrvata ima dugu i bogatu tradiciju. Pet ženskih hrvatskih Karmela: Brezovica, Kloštar Ivanić, Breznica Đakovačka, Marija Bistrica i Gospić te muški samostani u Remetama, Splitu i na Krku o tome dovoljno govore. Ako k tomu pribrojimo Zidine i Sarajevo u BiH, Sombor u Vojvodini, samostane karmelićanki Božanskog Srca Isusova, koje su 2017. godine proslavile stoljeće karmelskog služenja i djelovanja u Hrvatskoj, te Karmelski svjetovni red, onda je slika puno šira.
Privlačnost karmelske duhovnosti u Hrvatskoj svjedoči i činjenica o brojnim Hrvaticama koje žive u karmelima u Španjolskoj. Neke od njih pripadaju i zajednicama koje je utemeljila sv. Maravillas, koje žive prema neublaženim Konstitucijama.
         
Ova knjiga, koju je na hrvatskom jeziku izdala Zaklada „Sveta Maravillas od Isusa“ i Glas Koncila, nudi nam duboko uvid u duhovno nasljeđe sv. Maravillas. Njeno djelo nastavlja tradiciju sv. Terezije Avilske, pružajući nam nadahnuće za suvremeno življenje karmelske duhovnosti. Sv. Maravillas nas podsjeća da, unatoč izazovima i poteškoćama, možemo pronaći duboku duhovnu ljepotu u svakodnevnim trenucima.

Papa Benedikt XVI. je, pišući o obnovi Karmela pod vodstvom sv. Terezije, naglasio važnost jačanja apostolskog rada molitvom i predlaganja evanđeoskog stila života. Ove riječi vrijede i za sv. Maravillas koja je u svojem djelovanju težila obnovi kroz molitvu i predanost Bogu, donoseći Kristovo svjetlo Crkvi i svijetu. Njezina predanost, ljubav prema Crkvi i služenje kao poglavarica, inspirirali su mnoge mlade redovnice i laike.  
 
Vjerujem da će i ovo djelo doprinijeti produbljivanju interesa za karmelsku duhovnost bosonogih karmelićanki koje žive po neublaženom pravilu. Brojni su putovi koji vode k Bogu i kojima on želi posredovati svoju milost svijetu. Ono što je važno u svim oblicima duhovnosti i odgovora na Božji poziv jest kakvim se srcem darivamo i jesmo li spremni neublažene revnosti raditi na svome srcu i ondje Bogu prinositi molitve i žrtve.

Organizatorima ovoga predstavljanja zahvaljujem na pozivu, a svima koji na njemu sudjeluju i svim nasljedovateljima karmelske duhovnosti u čije će ruke doći ovo djelo, zazivam Božji blagoslov.
Ispišite stranicu: