Stranice

Sveti Josip - čuvar djevica

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove prema Stepinčevim propovijedima o sv. Josipu prema litanijama sv. Josipa. Tekstovi su obogaćeni citatima iz samih propovijedi, koje su objavljene u knjizi mons. Jurja Batelje Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa iz 2009. godine.
Ovog tjedna donosimo tekst koji tematizira litanijski zaziv Čuvaru djevica, moli za nas!

Sveti Josip s Isusom, oltar u Župi sv. Josipa na Trešnjevci u Zagrebu
 

Sveti Josip – čuvar djevica

 
Na početku propovijedi, koju je bl. Alojzije Stepinac napisao uz litanijski zaziv Čuvaru djevica, moli za nas!, piše sljedeće: "Djevičanstvo je zajednički trijumf neba i zemlje, kako svjedoči Duh Sveti u Knjizi mudrosti: "O, kako je lijep čist naraštaj u sjaju! Jer je besmrtan spomen njegov i priznat kod Boga i kod ljudi!" (Mudr 4, 1). Pa kad je to tako, zar se valja čuditi da je sv. Crkva oduvijek vodila najveću brigu za procvat svetoga djevičanstva, i u toj nakani uvrstila u litanije sv. Josipa i ovaj zaziv: "Čuvaru djevica, moli za nas!" Tko bolje od njega pozna golemo blago koje se krije u djevičanstvu, od njega koji je, i sam djevac, bio zaručnik Djevice djevica, iz koje je djevičanske ženidbe niknuo najdivniji cvijet djevičanstva, sam Isus Krist" (Batelja, 2009: 133).

Stepinac zatim postavlja vrlo važno pitanje i daje odgovor: "Zašto je tako visoka cijena svetog djevičanstva? Zato, jer za nijednu krepost nije potrebno toliko borbe i napora koliko za očuvanje djevičanstva po kojemu čovjek postaje sličniji anđelima, kao što možemo naslućivati iz riječi Kristovih saducejima: "Jer o uskrsnuću (ljudi) niti će se ženiti niti udavati, nego će biti kao anđeli Božji na nebu" (Mt 22, 30)" (Batelja, 2009 134).

Foto: Cathopic

Naš Blaženik ističe načine na koje se može povrijediti djevičanstvo, odnosno na što posebno treba obratiti pažnju: "Za očuvanje ove krjeposti treba držati na uzdi oči, jer ju samo jedan jedini pogled može upropastiti prema riječima prorokovim: "Kroz prozore pope se smrt, prodrije u dvorove naše" (Jer 9, 11). Preko očiju utisne se jedna nečista slika u dušu i ubija ju, kao što pokazuju bezbrojni slučajevi u životu. Za očuvanje ove krjeposti treba obuzdavati znatiželju, jer i jedan jedini čin neoprezne znatiželje može izvrći pogibli ovu krjepost. (...) Za očuvanje ove krjeposti treba obuzdavati jezik. Jedna jedina neoprezna riječ može ju ugroziti i uništiti prema riječima apostolovim: "Jezik je malen ud, a ipak čini silno s velikim stvarima. Gle, mala vrata, i koliku šumu sažeže. I jezik je vatra, svijet nepravde" (Jak 3, 5-6). Za očuvanje ove krjeposti valja obuzdavati okus, uzdržavati se od jela i pila, jer i jedan čin neumjerenosti, napose u opojnom piću, može uništiti trud od mnogo godina oko čuvanja te divne krjeposti. Za očuvanje ove krjeposti valja se obuzdavati u spavanju i počivanju, valja se kloniti lošeg štiva, valja bdjeti nad maštom, valja voditi borbu na čitavoj liniji ljudskog života. A to nije mala stvar, kako se vidi iz riječi samoga Spasitelja Isusa Krista: "Ne shvaćaju to svi, nego samo oni kojima je dano" (Mt 19, 11), ali koji dakako surađuju s milošću Božjom uz borbe i napore čitava života" (Batelja, 2009: 134).

Govoreći nadalje o djevičanstvu, bl. Stepinac napominje kako "ono predstavlja najveću snagu duha, a često puta i tijela" (Batelja, 2009: 134-135) te navodi primjere svetih žena: sv. Cecilije, sv. Barbare, sv. Agate, sv. Febronije, sv. Terezije Avilske, sv. Klare, sv. Male Terezije, sv. Angele Merici... Za njih kaže kako su čuvajući svoje djevičanstvo svijetu rodile "milijune drugih čistih duša, priskrbile svijetu milijune svetih kršćanskih majki, napučile nebo novim milijunima svetaca, odgajajući mladež u kršćanskom duhu, radeći u misijama, bolnicama, karitativnim ustanovama svake vrste" (Batelja, 2009: 136).

Kip sv. Josipa u župnoj crkvi Dobroga Pastira u Brestju
 
"Golema se i velika dobra kriju u djevičanstvu, kako za same djevičanske duše tako i za obitelji, narode, države i čitavo čovječanstvo. Odatle, kako već rekosmo, i ona silna briga, koju Crkva posvećuje procvatu djevičanstva, i ona skrb da ga unaprijedi svim sredstvima. A jedno takvo golemo sredstvo za očuvanje i procvat djevičanstva nalazi Crkva, kako već rekosmo, baš u pobožnosti sv. Josipu. Tko bolje od njega poznaje vrijednost te krjeposti, cijenu djevičanskih duša? Nitko nije bio tako blizu izvoru djevičanstva kao sv. Josip, koji je bio hranitelj Isusov. Nitko nije bio tako blizu Kraljici djevica kao sv. Josip, zaručnik Presvete Djevice Marije. Nitko prema tome ne može bolje od njega znati, odakle prijeti najveća pogibao pojedinoj djevičanskoj duši. Nitko prema tome ne može bolje od njega pomoći pojedinoj duši sačuvati nepovrijeđenim svoje dragocjeno blago djevičanstva" (Batelja, 2009: 136).

Velika je važnost ovoga zaziva, napominje bl. Alojzije Stepinac te potiče kršćanske majke, očeve, djevojke i mladiće da čuvaju krepost čistoće. "Kršćanske majke! Komu je više stalo do sreće vaše djece nego vama? Komu je više stalo negoli vama da vam kćerke ostanu čiste do udaje, ako ne kane provoditi djevičanski život? Nije svatko dužan živjeti u djevičanstvu, ali je svatko dužan provoditi djevičanski život do ženidbe ili udaje. Obraćajte se sv. Josipu da vam kćerke i sinovi ostanu čestiti.

I vi, kršćanski očevi! Koliko puta briga tare vaše srce što će biti od djece vaše. Obraćajte se sv. Josipu da ih uzme pod svoje okrilje.

I vi, mladići! Nema nijednoga od vas, koji ne bi želio biti sretan u braku, ako ne kani odabrati djevičanstvo. Do te sreće pomoći će vam prije svega neokaljani život prije braka. Preporučujte se svim žarom srca velikom svetom Josipu, čuvaru djevičanskih duša.

I vi, kršćanske djevojke! Zar ima ljepšeg uresa za jednu djevojku nego što je djevičanska čistoća, bilo da ide pred oltar na vjenčanje, bilo da uzima redovničko velo? Molite se žarko svaki dan velikom svetom Josipu kao što je činila sv. Terezija Avilska, pa ćete iskusiti da njegova pomoć nije prazna riječ. I vi svi drugi, kojima je na srcu dobro obitelji, naroda i domovine! Štujte i zazivajte u pomoć sv. Josipa da nam očuva mladež neokaljanu i čistu svojim zagovorom, jer time pridonosite sreći svoga naroda i svoje domovine na zemlji, slavi Božjoj, a i spasu vlastite duše" (Batelja, 2009: 137-138).

O knjizi Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip - Propovijedi prema litanijama sv. Josipa više možete pronaći na stranici Zagrebačke nadbiskupije.Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
IZVOR: Batelja, Juraj (2009) Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip - Propovijedi prema litanijama sv. Josipa. Zagreb: Postulatura blaženoga Alojzija Stepinca.
Ispišite stranicu: