HR

Riječ Nadbiskupa

Kardinalov nagovor nakon pobožnosti Križnog puta na ksaverskoj kalvarijiZagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Cvjetnu nedjelju 20. ožujka 2016. godine pobožnost križnoga puta na ksaverskoj kalvariji.

Kardinalov nagovor nakon pobožnosti Križnog puta

Nedjelja muke Gospodnje – Cvjetnica
Zagreb - Ksaver, 20. ožujka 2016. godine.

Draga braćo i sestre!
Danas na Cvjetnicu, po lijepom zagrebačkom običaju, okupili smo se u ovako velikom broju na Ksaveru i obavili pobožnost Križnog puta. U svetoj godini Izvanrednog jubileja milosrđa započeli smo najsvetiji tjedan crkvene godine da bismo po molitvi Križnog puta ušli u otajstvo muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista, u otajstvo središnjeg događaja naše vjere.

Razmatrajući Križni put svatko od nas u Isusovoj muci može naći samoga sebe, može u ogledalu Križnoga puta pronaći odraz svoga lica u osobama koje su susretale Isusa na Križnom putu: u Pilatu, vojnicima, Šimunu Cirencu, Veroniki, Jeruzalemskim ženama, prolaznicima koji se nisu puno obazirali na ono što se tu događa, u satniku ili u Mariji.

Upirući svoj pogled u križ, razmatrajući Raspetoga koji je umro za nas, za svakog čovjeka na ovoj zemlji, ne možemo ostati ravnodušni. Zlo je na križu htjelo pokazati svoju moć, a upravo tu je bilo pobijeđeno. Nije lako prihvatiti križ i Isusa na križu, ali to je put što nam ga pokazuje Isus, to je put spasenja i pobjede nad grijehom i smrću. Isus je na svom Križnom putu podnio i moj križ, i to ne nekad davno, jer Isusova je ljubav i sada uza me, ona je i sada prisutna u mom životu. Isus i danas nosi svoj križ sa mnom i za mene. On na čudesan način želi da svatko od nas, kao nekad Šimun Cirenac, s njime nosi njegov križ.

Isus nas susreće na putovima naših života, pomaže nam nositi naše križeve u svakodnevnom življenju. I mi, obavljajući pobožnost Križnog puta, želimo čvrsto prionuti uz Krista svjesni činjenice da nas je On ljubio, toliko da je dao svoj život za nas. Želimo trajno ostati na Isusovu putu, putu davanja i služenja, jer Uskrs se ne može shvatiti bez križa. Na križu se susreću milost i grijeh, milosrđe i pokajanje, dobro i zlo, vrijeme i vječnost. Logika Isusova križa nije u prvom redu logika boli i smrti, nego ljubavi i sebedarja koje rađa život.

Braćo i sestre, kako bismo se što bolje pripremili na slavlje Vazma, ovih dana s posebnim pouzdanjem u Božje milosrđe pristupamo k sakramentu svete ispovijedi. Tu nas čeka Bog koji nas želi zamilovati svojim milosrđem, želi nas osloboditi tereta grijeha i zla, želi nas podići iz naše prljavštine i očistiti nas. Bog oprašta, uvijek je spreman oprostiti, upućujući nam poziv: idi i ne griješi više.

Dragi vjernici, raduje me što vam mogu priopćiti da će tijelo, nama dragog hrvatskog sveca, svetog Leopolda Bogdana Mandića, uskoro doći k nama u Zagreb. Njega kao i njegovog kapucinskog subrata svetog oca Pija iz Pietrelcine papa Franjo postavio je za svjedoke Izvanrednog jubileja milosrđa. Njihov život i svjedočanstvo njihove službe, posebno u sakramentu ispovijedi, važni su za življenje otajstva milosrđa za svakoga vjernika. Stoga nas posebno veseli što je jedan ponizni redovnik, kapucin, sin hrvatskoga naroda, znak za čitavu Crkvu koja u Svetoj godini živi milost Jubileja.

Raduje nas što ćemo ovdje u Zagrebu moći počastiti i okupiti se oko tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića i to, od 13. do 17. travnja ove godine. Svečani doček njegova tijela bit će u srijedu, 13. travnja 2016. godine, na trgu ispred zagrebačke prvostolnice, u 17 sati. Zatim će se tijelo unijeti u katedralu gdje će se slaviti bogoslužje Večernjih pohvala. Sljedeći dan u četvrtak, 14. travnja 2016. godine, tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića cijeli će dan biti izloženo u prvostolnici, sa stalnom mogućnošću svete ispovijedi. Tijekom dana slavit će se svete mise po rasporedu, a središnja će biti navečer u 19 sati.

Nakon te mise bit će ispraćaj Svečeva tijela prema crkvi svetog Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi. U toj crkvi, kojoj je On naslovnik, njegovo će tijelo ostati izloženo tri puna dana. Euharistije će se slaviti po rasporedu, a bit će i trajna mogućnost za svetu ispovijed. Neka to budu milosni dani za naš susret s Božjim milosrđem po zagovoru svetog Leopolda Bogdana Mandića. Pozivam sve vjernike, a posebno vjernike grada Zagreba, da sudjeluju u tim radosnim susretima sa svetošću koja i danas snažno zrači Božjim milosrđem. Pohod crkvama u kojima će biti izloženo tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića povezan je s posebnim jubilejskim oprostom uz uobičajene uvjete. Zagovoru svetog Leopolda Bogdana Mandića na poseban način preporučimo našu Crkvu i Domovinu. Amen.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: