HR

Riječ Nadbiskupa

Uvodna riječ kardinala Bozanića prigodom Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana


 Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

Uvodna riječ prigodom Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana
Zagreb, Katedrala, 20. siječnja 2020. godine.

Liturgijska čitanja: Dj 27, 18-26.39.44 – 28,1-2.7-10; Mk 16, 14–20

Uzoriti gospodine Kardinale, preuzvišeni gospodine Apostolski nuncije, preuzvišeni gospodine Predsjedniče Hrvatske biskupske konferencije, braćo biskupi, prezbiteri i đakoni, cijenjeni predstavnici Crkava i kršćanskih zajednica: visokopreosvećeni mitropolite Porfirije, poštovana gospodo biskupi Branko i Petre, te pastore Ivica i protojereju Kirko, draga braćo i sestre u Kristu Gospodinu!

Svake godine, tijekom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u Zagrebačkoj nadbiskupiji živimo veću osjetljivost jednih prema drugima i pružamo konkretne znakove svojih nastojanja glede zajedništva Kristova Tijela, rastući u molitvi te razvijajući kulturu susreta i blizine.

Posebno mi je drago da ove godine u našoj prvostolnici, uz prisutne predstavnike Crkava u Hrvatskoj, možemo pozdraviti i zajedno slaviti Gospodina s predsjednikom Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE-a) uzoritim kardinalom Jean-Claudeom Hollerichom i predsjednikom Konferencije europskih Crkava (KEK-a) gospodinom pastorom Rev. Christianom Kriegerom te delegacijama koje oni predvode.

U ovom se slavlju sjedinjujemo s kršćanima diljem svijeta, pozorni na iskazivanje čovjekoljublja, što je u središtu ovogodišnje teme, izražene riječima iz Djela apostolskih.

Dolazimo sada pred Gospodina s pouzdanjem. Vjerujemo u njegovu prisutnost među nama. Zajedno upućujemo prošnje na nakane što ih osjećamo kao snažnu potrebu, dok se istodobno susrećemo sa svojim slabostima i granicama.
 
Ispišite stranicu: