HR

Riječ Nadbiskupa

Kardinalov pozdrav na Misi nastupa Nuncija LingueKardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

Pozdravna riječ na Misi prigodom početka službe
apostolskog nuncija u Hrvatskoj, mons. Giorgia Lingue

Zagreb, Katedrala, 17. listopada 2019.
Draga subraćo u Episkopatu i prezbiteratu,
predraga braćo i sestre u Kristu!

Srdačno vas sve pozdravljam okupljene u zagrebačkoj Prvostolnici.

Crkva se danas u bogoslužju spominje biskupa kršćanske davnine, biskupa iz samog početka kršćanstva, svetog Ignacija Antiohijskoga, koji nam svijetli kao uzor biskupske službe. Stoga je lijepo što ovu Euharistiju, u zajedništvu sa svetim Božjim narodom, slave hrvatski biskupi koji su ovih dana u Zagrebu na 59. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. Posebno pozdravljam oce nadbiskupe i biskupe na čelu s predsjednikom naše Konferencije mons. Želimirom Puljićem, kao i delegate biskupskih konferencija iz susjednih zemalja.
           
Radujemo se što danas, kao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, po prvi put u zagrebačkoj katedrali, svetu Misu predvodi mons. Giorgio Lingua. Njega na osobit način pozdravljamo te mu izražavamo srdačnu dobrodošlicu u Hrvatsku. Zahvalni smo papi Franji što nam šalje svog predstavnika te molimo Božji blagoslov u poslanju, što će ga naš Nuncij u ime Svetog Oca obavljati na duhovnu dobrobit katoličkih vjernika u Hrvatskoj i svih ljudi dobre volje.
           
Mons. Giorgio Lingua rođen je 23. ožujka 1960. godine u Fossanu (Cuneo) u Italiji, u pokrajini Piemonte iz koje potječe i drage nam uspomene mons. Giulio Einaudi, prvi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.
           
Mons. Lingua zaređen je za svećenika 1984. godine, a u diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1992. godine. Nakon što je mons. Lingua obavljao diplomatsku službu u raznim apostolskim nuncijaturama te u Državnom tajništvu Svete Stolice, papa Benedikt XVI. imenovao ga je 2010. godine naslovnim nadbiskupom i postavio za apostolskog nuncija prvotno u Iraku i Jordanu, a potom 2015. godine nuncijem na Kubi. Ondje ga je, 22. srpnja ove godine, zateklo imenovanje za apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj. U Zagreb je stigao 20. rujna 2019. godine. Božja providnost je htjela da je, upravo 3. listopada 2019. godine, na spomendan beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, predao vjerodajnice predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar-Kitarović, a danas se, u ovoj posebnoj prigodi, euharistijskim slavljem u zagrebačkoj Katedrali, predstavlja Božjem narodu.
           
Preuzvišeni Apostolski nuncije, u ime svih okupljenih biskupa, svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca te svega Božjeg naroda izražavam Vam srdačnu dobrodošlicu. Neka Vas u novoj službi u Hrvatskoj, kojom predstavljate Svetog Oca i Svetu Stolicu u našoj Crkvi i hrvatskoj državi, prati nebeski zagovor Presvete Bogorodice Marije, Majke Crkve, svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske, te blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka istine i čiste savjesti.
           
Raduje nas nazočnost u ovoj Misi predstavnika građanskih vlasti. S nama su: u ime Predsjednice Republike Hrvatske dr. Mate Granić i gospođa Renata Margaretić Urlić, u ime Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, u ime Vlade Republike Hrvatske, gospodin Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, te gospodin Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, u ime Gradonačelnika Grada Zagreba gospodin Jurica Gregurić. S nama su i članovi diplomatskog zbora te predstavnik akademskih vlasti rektor Sveučilišta u Zagrebu, profesor Damir Boras.
           
Na početku ove svete Mise naš novi nuncij mons. Giorgio Lingua predat će na ruke predsjednika Hrvatske biskupske konferencije pismo preporuke Hrvatskom episkopatu što ga potpisuje kardinal Pietro Parolin, državni tajnik.
           
Pismo će u hrvatskom prijevodu pročitati mons. Janusz Blachowiak, savjetnik Apostolske nuncijature u Zagrebu.
           
Preuzvišeni Apostolski nuncije, ovaj narod okupljen u zagrebačkoj Prvostolnici
rado očekuje Vašu riječ.
 
Ispišite stranicu: