Stranice

Kapele posvećene sv. Josipu: Pribić Crkveni

Nalazimo se u Godini sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo 8. prosinca 2020. godine Apostolskim pismom "Patris Corde" povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve.

Uz Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i pet župa posvećenih sv. Josipu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji i 21 kapela posvećena Zaručniku Blažene Djevice Marije. Tijekom srpnja i kolovoza donosimo vam prikaze kapela.


 

Kapela sv. Josipa Radnika u Pribiću Crkvenom


Štovanje sv. Josipa je u župi Pribić prisutno od davnina. Na uglu župnog zemljišta postojao je poklonac sv. Josipa kod kojeg su se vjernici molili osobito za zdravu mušku djecu.

Kad se vlč. Vladimir Bucković spremao u mirovinu, na mjestu dotrajalog poklonca sa susjedima i drugim vjernicima dogovoreno je podizanje kapelice, što se ostvarilo jubilarne 2000. godine. Vlč. Bucković blagoslovio je kapelicu 8. kolovoza iste godine, za slavlje svoje srebrne mise.Podizanju i uređenju kapelice pomogli su i dobročinitelji iz Njemačke, gdje je on i djelovao. Uređivanje kapelice i okoliša nastavljeno je i poslije tog datuma. Vlč. Bucković planirao je da će u umirovljeničkim danima, koje je provodio u kući preko puta kapelice, moći slaviti sv. misu – što je povremeno i činio sve do svoje smrti.

Kapelica je nutarnjih mjera 2,5 puta 3,5 metra, apside poligonalnog oblika kakva i je ograda na čestici otprilike 8 puta 9 metara. Ograda je metalna unutar koje je oko kapele lijepo uređen cinktor sa cvjetnjakom, koji marljivo uređuje obitelj Bucković, rođaci pokojnog vlč. Vladimira Buckovića.Kip sv. Josipa donesen je iz Tirola, a slike na zidovima dar su obitelji Bucković i drugih vjernika. Oltar je djelo nepoznatog umjetnika. Kapelica ima staklena i kovana ulazna vrata.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: