HR

Riječ Nadbiskupa

Pozdravni govor nadbiskupa Dražena Kutleše na 60. sjednici biskupa Zagrebačke metropolije

POZDRAVNI GOVOR ZAGREBAČKOG NADBISKUPA I METROPOLITA DRAŽENA KUTLEŠE
na 60. sjednici biskupa Zagrebačke metropolije


Bjelovar, 21. lipnja 2024.

Poštovana braćo biskupi,

s velikom radošću i zahvalnošću pozdravljam vas sve na ovoj 60. sjednici biskupa Zagrebačke metropolije. Na poseban način, zahvaljujem našem domaćinu, preuzvišenom mons. Vjekoslavu Huzjaku, bjelovarsko-križevačkom biskupu, na gostoprimstvu i srdačnom prijemu.

Braćo u Kristu, ova sjednica dolazi u trenutku od velikog značaja za našu metropoliju i Crkvu u Hrvata. Naime, već vam je poznato da smo dobili nihil obstat za početak postupka beatifikacije sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Ova nas vijest ispunjava radošću i ponosom jer je kardinal Kuharić svojim životom i djelom bio istinski pastir, svjedok vjere i ljubavi prema Kristu i Crkvi. Njegova svetost i duhovna snaga ostavljaju neizbrisiv trag u povijesti naše Crkve i nadahnjuju nas da ustrajemo u našem pastirskom služenju.

Dok se okupljamo kako bismo raspravljali o važnim temama koje će oblikovati pastoralni rad u našoj Metropoliji, želim istaknuti dvije ključne točke Dnevnoga reda koje zaslužuju našu posebnu pažnju.

Prvo, tema pastoralnog rada s mladima na njihovom putu prema braku, pod naslovom "Pastoral braka i obitelji: zaručništvo i daljnja priprava za brak." U današnje vrijeme, kada su brak i obitelj suočeni s mnogim izazovima, naša je dužnost kao pastira pružiti snažnu duhovnu i moralnu potporu zaručnicima. Suočeni smo s promjenama u društvenim vrijednostima, rastućim individualizmom i nestabilnošću obiteljskih zajednica. Ovi izazovi zahtijevaju od nas da budemo još angažiraniji i predaniji u toj misiji. Važno je zaručnicima ponuditi konkretne smjernice i potporu kako bi mogli prebroditi kako navedene tako i druge prepreke i izazove te izgraditi čvrste i trajne bračne zajednice.

Potrebno je promišljati o novim načinima oblikovanja zaručničkih tečajeva kako bi oni bili što učinkovitiji i relevantniji za današnje mlade. To uključuje prilagodbu sadržaja tečajeva kako bi odgovarali specifičnim potrebama svakog para, uključivanje iskusnih bračnih parova koji mogu pružiti praktične savjete i podršku, te naglašavanje duhovne dimenzije pripreme za brak. Mlade parove treba poticati da razvijaju zajednički duhovni život, mole zajedno i razumiju duboko značenje sakramenta braka. Naša zadaća je osigurati da su oni dobro pripremljeni za sakramentalni život pun ljubavi i vjernosti te da se osjećaju podržani i vođeni na svom putu prema bračnoj zajednici.

Druga točka su pastoralni naglasci u Buli proglašenja Jubileja 2025. Spes non confundit. Ovaj jubilej nosi duboku poruku nade koja nas sve poziva da obnovimo svoju vjeru i pouzdanje u Gospodina. U vremenu brojnih izazova i nesigurnosti, poruka nade postaje iznimno važna za svakog vjernika. Jubilej nam pruža priliku da se osvrnemo na temeljne vrijednosti naše vjere i obnovimo svoje zavjete Bogu, potičući nas da ustrajemo u pouzdanju u Njegovu providnost i milosrđe.

Mons. Ivan Šaško će nam iznijeti ključne točke ove Bule, a na nama je da razmislimo o tome kako ih najbolje implementirati u naš pastoralni rad, posebno u kontekstu Metropolije. Trebamo promisliti kako poruku nade prenijeti našim župljanima i kako je integrirati u naše svakodnevne pastoralne aktivnosti. Važno je zajednički promišljati i djelovati potičući vjernike na obnovu vjere i pouzdanja u Gospodina. Ovo je prilika za zajednički hod cijele Metropolije ujedinjene porukom nade koja ne postiđuje.

Uvjeren sam da će nam rasprava o ovim temama donijeti mnoge korisne uvide i smjernice za naš budući rad. Naše zajedništvo i suradnja ključni su za jačanje Crkve i svjedočenje Kristove ljubavi u svijetu.

Braćo, neka nas Gospodin vodi i nadahnjuje u našim razgovorima i odlukama. Neka nam Duh Sveti podari mudrost i snagu da uvijek budemo vjerni pastiri, slijedeći primjere naših kardinala Stepinca i Kuharića, u službi Bogu i narodu.

Hvala vam na vašem sudjelovanju i doprinosu.
Ispišite stranicu: