HR

Riječ Svetog Oca

Dragocjeno blago besplatne zdravstvene skrbi mora biti dostupno svima

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji, Rim, Poliklinika Agostino Gemelli, 11. srpnja 2021.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Sretan sam što mogu nastaviti ovaj susret na kojem molimo Anđeo Gospodnji i ovdje iz Poliklinike „Gemelli“. Hvala svima: osjetio sam vašu bliskost i podršku vaših molitava. Hvala od srca! Evanđelje koje se čita u današnjoj liturgiji navodi kako su učenici, koje je poslao Isus, „mnoge nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali“ (Mk 6, 13). To „ulje“ nas podsjeća također na sakrament bolesničkog pomazanja, koje osnažuje duh i tijelo. Ali to „ulje“ je također slušanje, bliskost, brižnost, nježnost onoga koji brine o bolesnoj osobi: ono je kao nježan dodir koji pomaže, umanjuje bol i pridiže. Svima nam je, prije ili kasnije potrebno to „pomazanje“ bliskosti i nježnosti i svi ga možemo udijeliti nekom, posjetom, telefonskim pozivom, ispruženom rukom prema potrebitom. Sjetimo se da na Posljednjem sudu – Matej, 25. poglavlje – jedna od stvari koju će nas se pitati jest bliskost bolesnima.

U ovim danima provedenim u bolnici iskusio sam još jednom koliko je važna zdravstvena usluga dostupna svima, kao što je to u Italiji i drugim državama. Besplatna zdravstvena skrb, koja će osigurati dobru uslugu dostupnu svima. To dragocjeno blago ne smijemo izgubiti. Moramo ga zadržati! A u to moramo svi ulagati napore, jer je to na korist svima i zahtijeva doprinos sviju. I u Crkvi se dogodi katkad da neka zdravstvena ustanova, zato što se njome nije baš najbolje upravljalo, ne stoji baš dobro financijski, i prvo što padne napamet jest prodati je. Ali poziv, u Crkvi, nije imati novca, nego služiti, a služenje je uvijek besplatno. Ne zaboravite to: spašavati besplatne ustanove.

Želim izraziti svoje poštivanje i ohrabriti sve liječnike, zdravstvene djelatnike i osoblje iz ove i drugih bolnica. Njihov je posao težak! Molimo za sve bolesne. Ovdje je nekoliko mališana mojih prijatelja bolesnika… Zašto djeca pate? Zašto djeca pate – to je pitanje koje nas dira u srce. Valja ih pratiti molitvom i moliti za sve bolesne, posebno za one koji se nalaze u najtežem stanju. Neka se nikoga ne ostavi samog, neka svatko primi ulje slušanja, bliskosti, nježnosti i pomoći. Molimo to po zagovoru Marije, naše Majke, Zdravlja bolesnih.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre,

posljednjih sam se dana u molitvi posebno spominjao Haitija, nakon ubojstva Predsjednika i ranjavanje supruge. Pridružujem se pozivu biskupâ te zemlje da se „odloži oružje, odabere život i izabere zajednički život u bratstvu u korist sviju i u interesu Haitija“. Izražavam bliskost haićanskom narodu i izražavam nadu da će se prekinuti spirala nasilja te da će ta zemlja krenuti putom koji vodi prema budućnosti mira i sloge.

Danas se obilježava Nedjelja mora posvećena na poseban način pomorcima i onima kojima je more izvor rada i uzdržavanja. Molim za njih i pozivam sve da posvećuju brigu oceanima i morima. Moramo paziti na zdravlje morâ, ne smije se bacati plastiku u more!

Spominjem se i blagoslivljam one koji danas u Poljskoj sudjeluju u hodočašću Obitelji Radio Marije u Svetištu u Czestochowi.

Danas se slavi blagdan svetog Benedikta, opata i zaštitnika Europe. Zagrljaj našem svetom zaštitniku! Upućujemo čestitke benediktincima i benediktinkama iz cijeloga svijeta. I čestitke Europi, da bude ujedinjena u svojim temeljnim vrijednostima.

I svima ugodnu nedjelju želim! Ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i doviđenja! 
Ispišite stranicu: