HR

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

Završena konstruktivna obnova crkve sv. Mihaela u Gračanima

U Župi sv. Mihaela arkanđela u zagrebačkim Gračanima u petak 3. lipnja završen je glavni dio radova na obnovi crkve koja je bila oštećena u zagrebačkom potresu 2020., izvijestili su iz tvrtke „Foretić i sinovi“.Nakon izrade projekta, kojeg je uz poslove nadzora radila tvrtka „Foretić i sinovi“ u suradnji sa studiom  „Arhing“, početkom godine krenulo je izvođenje radova i obnova crkve. Uz radove sanacije i učvršćenja oštećenih svodova crkve, izvodilo se ozdravljenje ziđa zvonika koji je u zagrebačkom potresu, a onda i dodatno u petrinjskom, doživio velika puknuća u svojoj nosivoj strukturi.

Nakon ponovnog fugiranja miješanog kamenog ziđa, izvela se nova čelična rešetkasta konstrukcija unutar zvonika koja, spajajući se s obnovljenom strukturom zida, zajedno s njime čini jednu nosivu cjelinu. Kao završetak cijele sanacije i ojačanja zvonika i crkve, u petak 3. lipnja postavljen je novi drveni krov, koji se prvobitno izradio na tlu, te su vraćena stara obnovljena zvona i križ.

Tvrtka „Veselčić“, koja je bila zadužena za radove, izvela ih je u ugovorenom roku, uz nadzor gore spomenute tvrtke, a radovi su financirani iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) i od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.Uspjeh projekta postignut je suradnjom različitih građevinsko-arhitektonskih struka, konzervatora i restauratora, uz odobrenje gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. (IKA)
Ispišite stranicu: