Stranice

Kateheza u župi Navještenja BDM u Velikoj GoriciU sklopu Župne kateheze za odrasle, u utorak 18. ožujka održana je Župnikova kateheza na temu „Molitva“. Pedesetak okupljenih vjernika u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, animirani župnikom Norbertom Ivanom Koprivecom, razmišljalo je o molitvi uz pomoć novozavjetnih tekstova iz Matejevog i Lukinog Evanđelja i poslanice Solunjanima.
 
Susret je započeo molitvom „Oče naš“ iz Matejevog i Lukinog evanđelja. Uslijedilo je Župnikovo tumačenje o tome kako nam je Crkva namjerno sačuvala dvije različite verzije molitve „Oče naš“ jer je željela da se ne usredotočimo na riječi i formule, nego na smisao molitve, na sadržaj. Molitva nije magija ili recitiranje određenih formula već odnos s Bogom kao Ocem koji bi trebao biti intiman, sinovski, pun povjerenja.

Uslijedilo je čitanje i razmatranje nad ulomcima Lukina evanđelja – prispodobi o čovjeku koji traži tri kruha od prijatelja. Razmišljajući o prispodobi Župnik je prisutnim vjernicima pojasnio kako je najveći neprijatelj molitve samodostatnost, pomisao da sve možemo riješiti sami, da je život u našim rukama i da nemamo nikakvih potreba. Najusrdniji, najiskreniji i najpredaniji u molitvi smo kad imamo neku potrebu, neki problem. Može se reći da je tjeskoba milost jer nas otvara Bogu i potiče na molitvu.

Molitelj je onaj koji se oslanja na vlastitu tjeskobu kako bi vapio Bogu – „Bože u pomoć mi priteci. Gospodine, pohiti da mi pomogneš.“ Ustrajnost u molitvi na kraju će ipak uroditi plodom, jer ako mi koji smo zli znamo dobrim darima darivati one koji nas nešto mole, do kojih nam je stalo, koje volimo, koliko će više Bog obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu.

Uključujući se u raspravu o tome koje nas životne situacije potiču na molitvu okupljeni su se vjernici složili kako nam loši trenuci u životu pomažu da se ne osjećamo pre sigurnim i samo dostatnim. Kad dođu teške situacije u životu shvatimo kako bez molitve ne bismo mogli uspjeti u životu. „Čvrge“ te protresu u životu i vrate na put molitve u Božju blizinu. U molitvi se izmjenjuje „kuknjava“ i zahvala Ocu.

Nakon rasprave Župnik je nastavio s pojašnjavanjem evanđeoskih tekstova. Tko ne moli ostaje bez „kruha“ za druge, tko ne moli oproštenje od Boga taj ne zna praštati ni drugima. Kruh se može prevesti i kao ljubav, prihvaćenost, privrženost, nježnost, prijateljstvo i razumijevanje. Kruh koji dobivamo po molitvi je autentična ljubav za druge.

Molitva „Oče naš“ upućuje nas na traženje Božjega kraljevstva jer čovjek uživa puninu života samo onda kad živi u Božjem kraljevstvu. Molitva kao odnos s Ocem pomaže nam da se oslobodimo zabrinutosti za ono što će biti sutra. Odnos s Ocem koji se razvija po molitvi i povjerenje u njegovu providnost otkrivaju nam da nam za život nije potrebno puno. Po molitvi učimo da je Bog dobar i da nam daje sve ono što nam je zaista potrebno.

U posljednjem dijelu kateheze prisutni su vjernici glasno izrekli molitve - nakane za koje često mole – za obitelj, za mlade da ne skrenu s pravog puta, za dar vjere onima koji ga nemaju, za posao, za strpljivost s bližnjima, za naše stare i nemoćne, a susret je zaključen zajedničkom molitvom „Oče naš“.

Sljedeći planirani susret u sklopu Kateheza za odrasle u župi Navještenja BDM bit će, na župni blagdan Navještenja u utorak 25. ožujka., molitva za prvopričesnike i njihove obitelji.
 
Snježana Kirinić Grubić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: