Stranice

"Organizirajmo župno savjetovalište za mlade roditelje"Druga kardinalova kateheza naslovljena “Dar djeteta” svojim je pitanjima, ali i sadržajem urodila poprilično plodonosnom diskusijom među okupljenima u župi Sv. Marka Križevčanina.
 
Župljani su se složili s kardinalom Bozanićem da je demografska slika u Hrvatskoj zabrinjavajuća te su kao jedan od mogućih uzroka tom stanju naveli strah mladih bračnih parova koji, zbog lošeg gospodarskog stanja u zemlji, nemaju nikakvu materijalnu sigurnost. S druge pak strane, nije rijetkost da baš među onima poprilično nezavidnog imovinskog stanja susrećemo mnogobrojne obitelji.

U svakom slučaju predloženo je da se organizira jedan župni susret na kojem bi obitelji s više djece svojim svjedočanstvom ohrabrile i možda potaknule mlade bračne parove na razmišljanje o još jednom djetetu, a otišlo se i korak dalje pa je zamišljeno da se ta svjedočanstva uobliče u jednu dramsku predstavu koja bi se izvela nekom prigodom, npr. na Majčin dan.

Kardinalovo pitanje o tome što učiniti da naše župne zajednice budu otvorenije prema djeci, dobilo je još zanimljivih odgovora pa se tako mogao čuti prijedlog da se organizira malo župno savjetovalište za mlade roditelje ili pak da se pomogne mladim majkama u čuvanju djece kad one moraju obaviti kupovinu za kuću ili obaviti nešto za sebe.

Što se tiče drugog pitanja postoji li pravo na dijete, župljani su se dotaknuli potpomognute oplodnje i problema nehumanog postupanja sa zaleđenim zamecima kojima se eksperimentira ili ih se koristi u kozmetičke svrhe. Istaknuto je, također, kako su mladi u velikoj mjeri izloženi medijskoj propagandi čije poruke idu na ruku velikim i moćnim korporacijama, a istovremeno dovode u pitanje dostojanstvo ljudskog života.

Na kraju je zaključeno da, pored svih prijedloga koji su tijekom večeri izneseni u diskusiji, svatko od nas treba biti aktivan u promicanju kršćanskih vrijednosti, bilo izravnim uključivanjem u politički život, bilo vlastitim primjerom u svojim svakodnevnim malim životnim zajednicama.
 
 
Jelena Bulum
Ispišite stranicu: