Stranice

Kardinal Farrell potaknuo na više uključivanja vjernika laika u pastoral obiteljiIzlaganje pročelnika Dikasterija za laike, obitelj i život kardinala Kevina Josepha Farrella na Forumu Amoris Letitia, održanom prošlih dana, u godini posvećenoj obitelji Amoris laetitia, koja traje od ožujka ove, do lipnja 2022. godine, prenosi Vatican News.

Kardinal Farrell održao je završno izlaganje, iznoseći zaključke susreta, istaknuvši da obitelji danas trebaju otkriti da su, zajedno sa sakramentom ženidbe, primile zadaću koju trebaju podijeliti sa svećenicima, što je bila jedna od središnjih tema o kojima se raspravljalo na Forumu. Vrhunac prvoga dana Foruma bila je videoporuka pape Franje upućena sudionicima tog skupa. Jasan je bio njegov poziv za uključivanjem vjernika laika, a posebno bračnih parova, u pastoralno djelovanje kako bi zajedno gradili crkveno tkivo.

Tema susreta bila je upravo „Na kojoj smo točki s Amoris laetitia? Strategije za pastoralnu primjenu apostolske pobudnice pape Franje“. Cilj Foruma bio je potaknuti razmišljanje o sadašnjosti i budućnosti pastorala obitelji, kako bi ga se učinilo konkretnijim i bližim obiteljima. Na skupu je istaknuta važnost župe, mjesta koje može dati glavni doprinos obiteljskom pastoralu. Župa je obitelj obitelji u kojoj skladno žive male zajednice, crkveni pokreti i udruge.

Također je istaknuta potreba za prikladnijom obukom svećenika, đakona, redovnika, vjeroučitelja te drugih pastoralnih djelatnika, insistirajući na prisutnosti laika na tečajevima formacije. Formacija osoba koje će pratiti parove u pripremi za brak treba biti prioritet: supružnici koji jednom prođu obuku, mogu osigurati obuku drugih obitelji te stvoriti lanac onih koji obučavaju kako bi se potaknuli formativni procesi koji će se proširiti na više obitelji u razvoju.

Među zaključcima foruma istaknuto je koliko je važno doći do ljudi tamo gdje se nalaze. Pastoral obitelji mora, stoga, u osnovi biti misionarski. Posebnu pozornost treba posvetiti obiteljima u kojima je brak u krizi ili koje imaju drugih teškoća. Riječ je o osiguranju pastoralne skrbi za one koji su razvedeni, rastavljeni ili ostavljeni, posebno uzimajući u obzir djecu, invalide i starije osobe. Preporuka je da se dopre i do obitelji koje su daleko od Crkve.

Na skupu je primijećeno da je potrebno nastaviti sa zajedničkim radom zahvaljujući mreži odnosa između Svete Stolice i biskupskih konferencija, pokreta i udruga, u duhu istinskoga zajedništva i uzajamnog poštovanja. Mreža zajedničkoga rada omogućit će razmjenu ideja i projekata te veću učinkovitost kako bi se došlo do srca pastorala, to jest do obitelji širom svijeta.
 
IKA
Ispišite stranicu: