Stranice

Župna kateheza u Sv. Križu ZačretjuU župi Uzvišenja Svetog Križa, u Svetom Križu Začretju održana je kateheza na temu „Molitva“. U katehezi su sudjelovali stariji župljani, ali su se uključili i mladi. Bilo je zanimljivo pratiti interakciju tih dviju generacija župljana, slušati njihova viđenja na temu „Molitve“.

Nakon uvodnog dijela u kojem su se čitala dva ulomka, iz Evanđelja po Mateju i po Luki, započela je diskusija o tome zašto Biblija prikazuje dvije slike molitve „Oče naš“. Sam odgovor nam nudi Biblija u Evanđelju po Mateju 6, 7-8; „Kad se molite, ne izgovarajte isprazne riječi kao pogani, koji umišljaju da će biti uslišani zbog svoga nabrajanja. Nemojte ih, dakle, oponašati, jer i prije nego ga zamolite, zna Otac vaš što vam je potrebno.“

Dakle nije dostojno moliti izgovarajući samo riječi, blebetati ih. Potrebno se povezati s Gospodinom, približiti mu se, razgovarati s Njim. Također ne valja moliti samo u teškim trenucima, kad nas more brige. Jer, ako molimo Boga samo onda kad nam je to nužno, tad stavljamo sebe ispred Njega. Boga treba moliti svaki dan, bio on ispunjem tugom ili veseljem.

Bogu treba zahvaljivati na svim darovima, svom kruhu kojim nas hrani. Moliti ga da nam da duhovne snage da se nosimo s poteškoćama, te da nas zaštiti od silnih napasti na našem životnom putu.

U toj molitvi treba biti ponizan, strpljiv i ustrajan.

„Zna Otac vaš što vam je potrebno!“
 
Matej Briški
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: