HR

Crkve i crkveni objekti oštećeni u potresima

U crkvi svetog Franje na Kaptolu ponovno će se slaviti mise

Franjevački samostan i crkva Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda na zagrebačkom Kaptolu, koji su teško oštećeni u zagrebačkom potresu u ožujku 2020., otvaraju svoja vrata vjernicima na Veliki četvrtak i od tada će se u jednom dijelu crkve redovito služiti misa najprije nedjeljama, a od 1. svibnja i svakodnevno, najavio je u razgovoru za Hrvatski katolički radio ekonom provincije i voditelj obnove fra Ivan Utješinović.

 
“Na Veliki četvrtak, na dan ustanovljenja euharistije, mi se vraćamo trajno u našu crkvu, u crkvu sv. Franje na Kaptolu gdje je nakon velike obnove dio crkve sada oslobođen da se može slaviti sveta misa. Tako da ćemo na Veliki četvrtak u 18.30 po prvi puta imati obrede Velikoga tjedna u našoj crkvi, doduše u pola crkve, ali prihvaćamo to”, najavio je fra Ivan.

U crkvu će se ulaziti s bočnog ulaza na Opatovini, to će sada biti glavni ulaz. Naime, na dosadašnjem glavnom i puno širem ulazu i dalje traju veliki radovi i ne može se jamčiti sigurnost. Prostor u kojem će se služiti misa nije velik, ali mislim da će biti ispunjen ljubavlju i veseljem, rekao je fra Ivan.

Govoreći o daljnjem tijeku obnove voditelj obnove je rekao da se nadaju da će do 30. lipnja iz crkve izvući veliku skelu, završiti veliku konstruktivnu sanaciju. “Imat ćemo onda cijelu crkvu ponovno otvorenu za sav narod i polako povratak jednog dijela naše braće. Pred nama su još veliki restauratorski radovi, ima puno toga za očistiti i obnoviti i to će sigurno trajati godinama. Ali neće više biti velike skele, tako da će ljudi moći boraviti u crkvi, slaviti Gospodina svaki dan i svake nedjelje, kako smo to činili i prije potresa i pandemije, rekao je fra Ivan.Govoreći o tome kada se očekuje da će Kaptol 9 ponovno postati ispovjedaonica grada Zagreba fra Ivan Utješinović kaže da se nada da će to biti čim prije. “Vjerujem da će se iza 30. lipnja polako početi vraćati braća franjevci koji su ovdje bili prije potresa i biti na raspolaganju svima onima kojima su potrebni. Vjerujemo uistinu da ćemo 30. lipnja moći širom otvoriti svoja vrata za vjernike i Crkvu, a samostan će pomalo ići svojim putem obnove. Franjevci su uvijek bili putnici, pa ćemo i mi još malo putovati, na slavu Božju”, ističe fra Ivan.

Zasada još nećemo imati kroz dan misu, ali vjerujemo da će od 1. svibnja biti i svakodnevna misa, jutarnja ili večernja. No, nedjeljom će svakako biti misa u crkvi.


“Na Veliki četvrtak, u 18.30 je prva euharistija u ovom obnovljenom prostoru, tu ćemo se na poseban način spomenuti i našega pokojnog provincijala fra Ilije Vrdoljaka koji je u kraj svoga mandata dočekao ovaj potres i sve ga je to jako potreslo i pogodilo. On se uistinu dao u ovu obnovu i na misi ćemo zahvaliti za njegovu odvažnost u početku obnove. Na Veliki petak obredi su također u 18.30, na Veliku subotu bdjenje je u 20 sati, a naravno slavit će se mise i na Uskrs te Uskrsni ponedjeljak. Zasada još nećemo imati kroz dan misu, ali vjerujemo da će od 1. svibnja biti i svakodnevna misa, jutarnja ili večernja. No nedjeljom će svakako biti misa u crkvi”, rekao je fra Ivan Utješinović.

IKA
Ispišite stranicu: