Stranice

Sakramenti su temelj kršćanskog rasta u vjeriPrvi od sakramenata koji se u nas uobičajio primati u dječjoj dobi sakrament je krštenja kojim se krštenik rađa za kršćansku zajednicu. Bog u svojoj ljubavi daruje to sjeme pojedincu. Ono je usmjereno rastu u milosti Duha Svetoga, a puninu plodova donosi primanjem i drugih sakramenata te osobnim sazrijevanjem pojedinca u obitelji i zajednici.

Krštenje, sakrament potvrde, euharistija i pomirenje sakramenti su kršćanskog rasta u vjeri koji imaju svoj puni učinak ako su  slavljeni s obitelji u zajednici jer su to sakramenti  kršćanskih obitelji i zajedništva. Bog od vjernika traži da rastu u vjeri zajedno, a ne izolirano. Roditeljska i Božja ljubav se isprepleću. Pružajući djeci ljubav, obitelj ih može učiti  međusobno se ljubiti i Boga ljubiti, davati i primati oproštenje… Euharistija pruža priliku  iskustva zajedništva za stolom Gospodnjim u zajedništvu dobara koje Gospod daje. Sakramentalna slavlja započinju u Crkvi, a trebaju se dovršiti djelovanjem u svakidašnjem životu.

U današnje vrijeme obitelj se teže može okupiti i na zajedničku molitvu zbog različitih rasporeda. Kad god se obitelj ipak okupi i zajedno moli, i to je djelo Duha Svetoga. On joj pruža nenametljivu, diskretnu pomoć u pravi čas. Obitelj nije sama ni onda kada ju tegobe pritisnu,  kad  je ustrašena i više liči zajednici Isusovih apostola prije silaska Duha Svetoga na njih na Pedesetnicu.

Zajednica koja moli, oslobađa se straha jer je Duh Sveti pokretač koji zajednicu pokreće iznutra. Prisutan je i kad joj molbe i molitve nisu uslišane onako kako je  molila, kad traži oprost pa joj ne praštaju… On je stalno prisutan da bi ju hrabrio i branio. Samo mu se treba  posve prepustiti poput Stepinca koji je svoju predanost izrazio i svojim geslom: U tebe se, Gospodine, uzdam!

O tome kako ''živjeti krizmu poslije krizme'' u svakidašnjem životu, točnije: kako živjeti povjerenje u djelatnu prisutnost  Duha Svetoga, župljani su nakon Kardinalove kateheze posvjedočili  s više primjera iz svojega života i rada.

Kad je riječ o pomoći poplavljenima, naša im Župna zajednica pomaže organizirano od prvoga dana: materijalno – prikupljanjem i slanjem materijalnih dobara u okviru nadbiskupijskog Caritasa - te volontiranjem.


Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: