HR

Riječ Nadbiskupa

Pozdravna riječ kardinala Bozanića prigodom Dana KBF-aKardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i veliki kancelar
Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Pozdravna riječ prigodom Dana KBF-a
Zagreb, Dvorana »Vijenac«, 11. ožujka 2021. godine.
 
Draga braćo i sestre!

1. Ovogodišnji akademski čin Dana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ima drugačiji oblik. Živimo razdoblje pandemije koronavirusa svjetskih razmjera, koje je u gradu Zagrebu, njegovoj okolici, kao i na području Banovine, povezano s posljedicama razornih potresa u ožujku i prosincu prošle godine. Širenje pošasti pandemije ne najavljuje skori prestanak, a i područja zahvaćena potresom još uvijek lagano podrhtavaju. Materijalne posljedice su lako uočljive, ali zasigurno puno su veće i dublje one psihološke što ih nose ljudi, pojedinci i čitave zajednice.

Sve to razotkriva našu ranjivost. Pokolebane su društvene sigurnosti na kojima smo gradili planove i projekte težeći za brzim i pouzdanim rezultatima. Istodobno nas je to na neki način povezalo i zbližilo u nevoljama, te posljedice i štete zala kojima su pogođeni pojedinci osjećamo svi zajedno. Rekao bi papa Franjo da smo svi u istoj lađi i da na vidjelo dolazi ona blagoslovljena zajednička bratska pripadnost svih ljudi, što je posebno došlo do izražaja u očitovanoj solidarnosti prema stradalima u potresu. S osobitom pozornošću i molitvama pratili smo prošlih dana povijesni pastoralni pohod Svetog Oca Iraku, gdje je papa Franjo naglasio i znakovima očitovao bratstvo među ljudima kao poseban izazov za tu izmučenu zemlju, ali i za sav svijet.

2. U Apostolskoj konstituciji o crkvenim sveučilištima i fakultetima Veritatis gaudium – Radost istine papa Franjo konstatira kako danas ne proživljavamo samo epohu promjena, nego svojevrsnu promjenu epohe obilježenu antropološkom i socio-okolišnom krizom koje su ujedno povezane s društvenim i financijskim krizama. Stanje krize, koje spominjano u najrazličitijim kontekstima, za nas vjernike nosi i nove klice izazova.

Opetovani pozivi pape Franje Crkvi koja izlazi, počevši od njegove Apostolske pobudnice Evangelii gaudium – Radost Evanđelja, za nas je vjernike proročki izazov na hrabrost abrahamovskog povjerenja i poziv na odvažnost. Nema povratka u prošlost, ne trebamo trošiti snage čuvajući oblike koji ostaju hvalevrijedan spomen jednog vremena, ali i proročki znak za nove iskorake i novu hrabrost poput one što su je imali naši prethodnici u prijašnjim vremenima. Na tu golemu i neodgodivu zadaću posebno su pozvane akademske zajednice, kako na području znanstvenog istraživanja, tako i na području odgoja i obrazovanja novih naraštaja.

3. I Katolički bogoslovni fakultet u akademskom zajedništvu Sveučilišta u Zagrebu na tom je putu pozvan pružiti - uvijek spreman na dijalog sa svima - presudan doprinos kvasca, soli i svjetla, što ga prima od Radosne vijesti Isusa Krista. Naš je Fakultet sastavna jedinica Sveučilišta u Zagrebu od samog početka. On je istodobno i crkveni fakultet te je dužan slijediti i usklađivati kako civilno tako i crkveno zakonodavstvo, prema Ugovoru o položaju i djelovanju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, od 11. ožujka 1996. godine.

Rado spominjem da očekujemo obnovljeni Statut našega Fakulteta koji će - nakon što prođe potrebne pravne procedure - i na statutarnoj razini donijeti novine koje nam pruža Apostolska konstitucija pape Franje Veritatis gaudium da bi nam i taj važan dokument dao temeljne smjernice obnovljenog odgoja i naobrazbe za solidaran humanizam. Ujedno očekujemo i kanonsku uspostavu Instituta religijskih znanosti u sklopu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čime će se proširiti mogućnost djelovanja tog važnog Instituta.

4. Stoga s ovoga mjesta odajem priznanje dosadašnjem dekanu, a zadnje vrijeme v. d. dekana, našega Fakulteta, prof. dr. sc. Mariu Cifraku, te prodekanima i radnim tijelima Fakulteta koji su zauzeto i samoprijegorno radili na potrebnim reformama, što ih od nas očekuju Crkva, naše hrvatsko društvo, kao i izazovi današnjeg vremena.

Dok zahvaljujem dosadašnjem vodstvu, čestitam i želim obilje Božjega blagoslova i evanđeoske hrabrosti novom dekanu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Josipu Šimunoviću. Prema njihovom međusobnom dogovoru, primopredaja će biti početkom idućega tjedna, naime, odlučili su to izvršiti nakon Dana Fakulteta.

Svima čestitam Dan Fakulteta! Posebno se radujem uspjehu naših studentica i studenata, koji danas diplomom krune višegodišnja nastojanja i rad. Nažalost, zbog poznatih razloga, oni će kasnije doći ovamo da bi po skupinama primili diplome. S njima povezan u molitvenom zajedništvu, od srca im čestitam! Srdačno čestitam i svim dobitnicima povelja i drugih nagrada.
           
 
Ispišite stranicu: