HR

Riječ Nadbiskupa

Pozdrav nadbiskupa Kutleše na 67. zasjedanju Sabora HBK

Draga braćo u biskupstvu, dobro došli na 67. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije. Uz članove Hrvatske biskupske konferencije izražavam dobrodošlicu i pozdravljam druge sudionike zasjedanja. To su: mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup u miru. Od našeg prošlog zasjedanja imali smo imenovanje novog splitsko-makarskog nadbiskupa te i ovdje koristim priliku čestitati mons. Zdenku Križiću, koji je 28. listopada, nakon sedmogodišnje službe gospićko-senjskog biskupa preuzeo službu splitsko-makarskog nadbiskupa.

S nama su danas i gosti iz Bosne i Hercegovine i Srbije: mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK BiH, mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor i mons. Ferenc Fazekas, subotički biskup. Mons. Fazekasu i ovom prigodom čestitam na povjerenju koje mu je iskazao papa Franjo imenovavši ga subotičkim biskupom kao i na biskupskom ređenju koje smo proslavili u Subotici, 11. studenoga na spomendan sv. Martina biskupa.

Pozdravljam i generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslava Novaka te gosp. Zvonimira Ancića, predstojnika Tiskovnog ureda HBK-a. Kao što je to uobičajeno na početku zasjedanja, s nama su predstavnici medija a preko njih i svi koji prate ovo Plenarno zasjedanje. Sve srdačno pozdravljam! Izvješće će biti priopćeno na samom kraju zasjedanja, u četvrtak, 16. studenoga, na tiskovnoj konferenciji u 12 sati.

Budući da je tijekom listopada, kad je bilo predviđeno redovito, jesensko zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, u Rimu održavana XVI. opća redovita skupština Biskupske sinode, naše ovogodišnje jesensko zasjedanje održava se u mjesecu studenom. Zahvaljujem biskupima što su prepoznali važnost našeg zasjedanja nakon Biskupske sinode, prilagodili se ovoj promjeni i uskladili s njome svoje obaveze. Tako imamo priliku u istom duhu sinodalnosti promišljati o izvješćima sa Sinode. Promišljajući o Sinodskoj skupštini, koja će imati svoj nastavak u listopadu iduće godine, istaknuo bih neke misli pape Franje u homiliji na misnom slavlju povodom završetka prve sesije Sinode u Bazilici svetoga Petra u nedjelju, 29. listopada. Između ostalog Papa je rekao: „Na kraju ovog puta koji smo prošli, važno je pogledati ‘načelo i temelj’ od kojeg sve počinje uvijek iznova: ljubiti Boga cijelim svojim žićem i ljubiti bližnjega kao sebe samoga. Ne naše strategije, ne ljudske računice, ne moda svijeta, nego ljubav prema Bogu i drugima - to je srž svega. Ali kako pretočiti u djelo taj polet ljubavi? Predlažem vam dva glagola, dva pokreta srca o kojima želim razmišljati: klanjati se i služiti. Boga se ljubi klanjanjem i služenjem. (…) Sinodska skupština završava. U ovom ‘razgovoru Duha’ imali smo priliku doživjeti nježnu Gospodinovu prisutnost i otkriti ljepotu bratstva. Slušali smo jedni druge i nadasve, u bogatoj raznolikosti naših priča i naših osjećaja, osluškivali smo Duha. Danas ne vidimo puni plod ovog procesa, ali dalekovidnošću možemo gledati prema horizontu koji se raskriljuje pred nama: Gospodin će nas voditi i pomoći nam da budemo više sinodalna i misionarska Crkva, koja se klanja Bogu i služi ženama i muškarcima našeg vremena, izlazeći svima donijeti utješnu radost Evanđelja.“

I mi ćemo na ovom zasjedanju promišljati o aktualnostima života Crkve u Hrvatskoj u duhu Papinih poticaja. Teme koje su na dnevnom redu zasjedanja, uz spomenuto izvješće s Biskupske sinode, tiču se pripreme proslave Jubilarne, 2025. godine te 1100. obljetnice Hrvatskoga kraljevstva, potom zaštite maloljetnika i odraslih ranjivih osoba, izbora novog potpredsjednika HBK-a i novog člana Stalnog vijeća. Tu su i teme o umirovljenim biskupima, o digitalizaciji župne administracije te planiranje i raspored događanja za 2024. godinu. Kroz izvješća predsjednika pojedinih vijeća, odbora i ustanova upoznat ćemo se s aktualnostima s područja djelovanja naše biskupske konferencije.

Za vrijeme zasjedanja imat ćemo prilike sudjelovati i na predstavljanju knjige „Demografija - iseljavanje - migracije. Šesti hrvatski socijalni tjedan“ te obilježavanju 30. obljetnice Hrvatskoga Caritasa.

Još jednom, izražavajući vam dobrodošlicu, zahvaljujem na pozornosti i želim svima plodonosan rad na ovom zasjedanju.

Zagreb, 14. studenoga 2023.
 
✠ Dražen Kutleša
predsjednik 
Ispišite stranicu: