HR

Riječ Nadbiskupa

Kardinalova Pozdravna riječ na Misi prigodom proslave Papina dana i oproštaja s mons. Alessandrom D'Erricom, apostolskim nuncijem u RH Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački

Pozdravna riječ na Misi prigodom proslave Papina dana
i oproštaja s mons. Alessandrom DꞌErricom, apostolskim nuncijem u RH

(Zagreb, Katedrala, 26. lipnja 2017. godine.)
 

Draga braćo i sestre u Kristu!
Prije 25 godina, 13. siječnja 1992. godine, Sveta Stolica je priznala Republiku Hrvatsku kao suverenu i neovisnu državu, a 29. veljače iste godine imenovala je prvog apostolskog nuncija u osobi mons. Giulia Einaudia.
Sveti papa Ivan Pavao II., prigodom prvog pohoda Hrvatskoj o uspostavi diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Republike Hrvatske, rekao je: »Događaj od posebne važnosti zbio se 1992., kada su pad komunističkog režima, proglašenje hrvatskog suvereniteta i međunarodno priznanje koje je uslijedilo, prvi put u više nego tisućljetnoj povijesti hrvatskoga naroda, omogućili razmjenu diplomatskih predstavnika između Hrvatske i Svete Stolice« (10. rujna 1994.).

Misija prvog nuncija u Hrvatskoj mons. Giulia Einaudia počela je 11. svibnja 1992. godine predajom vjerodajnica prvom predsjedniku države Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, a dva dana kasnije, 13. svibnja iste godine, u ovoj je prvostolnici predstavljajući vjernicima prvog Nuncija sluga Božji kardinal Franjo Kuharić rekao: »Prije svega želimo Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. izraziti svoju duboku zahvalnost na priznanju Hrvatske kao slobodne države i na onomu što je Sveta Stolica učinila da se prizna demokratski izražena volja hrvatskoga naroda za ostvarenje njegova neotuđiva prava. Stoga apostolskog nuncija primamo s jednako dubokim osjećajem zahvalnosti, iskrenim izrazom i čvrstom odanošću, osjećajima koje hrvatski katolici oduvijek iskazuju prema Svetoj Stolici za vrijeme cijele svoje  duge povijesti i koju iskazuju i danas«.

Od 1992. godine Hrvatska ima diplomatske odnose sa Svetom Stolicom i Apostolsku nuncijaturu kojoj je sjedište u Zagrebu.
Danas ovu svetu Misu u Stepinčevoj prvostolnici slavimo u 25. obljetnici djelovanja Apostolske nuncijature u Zagrebu, zahvaljujući Bogu za službu nuncija u Hrvatskoj.
Poglavita zadaća papinskog izaslanika u jednoj zemlji je da se svakodnevno učvršćuju i čine djelotvornima veze jedinstva koje postoje između Apostolske stolice i partikularnih Crkava.
Apostolski nuncij istodobno vrši izaslanstvo pri državi, njegujući odnose između Svete Stolice i državnih vlasti.

Prvi apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giulio Einaudi vršio je tu službu od 1992. godine do 2003., punih jedanaest godina.
Njega je naslijedio mons. Francisco-Javier Lozano, koji je tu službu vršio od listopada 2003. godine do siječnja 2008. godine.
Treći apostolski nuncij u Hrvatskoj bio je, od 2008. do 2012. godine, mons. Mario Roberto Cassari.

Papa Benedikt XVI. povjerio je 21. svibnja 2012. godine nadbiskupu mons. Alessandru D'Erricu službu nuncija u Hrvatskoj.
Mons. D'Errico je 17. srpnja iste godine predao vjerodajnice i time je započela njegova služba u našoj zemlji.
On je četvrti apostolski nuncij u Hrvatskoj.

Danas smo okupljeni na ovom misnom slavlju da zahvalimo Bogu za dar službe mons. D'Errica u Hrvatskoj i da preporučimo Bogu njega i njegovo daljnje služenje u Crkvi.
Drago nam je što ovu Euharistiju predvodi, u zajedništvu s hrvatskim nadbiskupima i biskupima, naš dosadašnji nuncij mons. Alessandro D'Errico.

Srdačno pozdravljam njega, zatim Predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, sav hrvatski episkopat, svećenike, redovnike i redovnice, predstavnike državnih i gradskih vlasti, predstavnike diplomacije, znanosti i kulture, sve vas, draga braćo i sestre u Kristu.
A vas, preuzvišeni Apostolski nuncije, pozivam da nas uvedete u sveto bogoslužje. 
Ispišite stranicu: