Stranice

Kapele posvećene sv. Josipu: Prigorje Brdovečko

Nalazimo se u Godini sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo 8. prosinca 2020. godine Apostolskim pismom "Patris Corde" povodom 150. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom sveopće Crkve.

Uz Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i pet župa posvećenih sv. Josipu, u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji i 21 kapela posvećena Zaručniku Blažene Djevice Marije. Tijekom srpnja i kolovoza donosimo vam prikaze kapela.


 

Kapela sv. Josipa, Prigorje Brdovečko


Župa svetog Vida mučenika u Brdovcu spominje se u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. godine pod titularom sveti Križ. Na mjestu gdje je danas župna crkva sv. Vida mučenika pronađen je u 16. stoljeću drveni kip sv. Vida koji je Savom doplovio na drijenovoj grani i zaustavio se među vrbama na mjestu današnje crkve, te je od tada započelo štovanje sv. Vida koji je bio nadaleko poznat po čudotvornim ozdravljenjima koji su zapisani u matičnim knjigama župe.Župa ima 12 tisuća vjernika koji žive u 12 naselja. Svako naselje ima svoju kapelu, a neka naselja i nekoliko njih. Jedino naselje u župi koje nije imalo kapelu bilo je Prigorje Brdovečko, a koje je uz Brdovec najveće naselje župe. Kamen temeljac za kapelu položen je 2008. godine na prostoru uz staru osnovnu školu. Radovi su brzo napredovali. Glavni investitor bila je općina Brdovec, a suinvestitor župa. Za titulara kapele izabran je sveti Josip. Kapela je blagoslovljena na svetkovinu Blagovijesti 2011. godine. Blagoslovio ju je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a župnik je u to vrijeme bio vlč. Vladimir Trkmić.Kapelu su projektirali Mila Baće-Kozarčanin i Branko Mikulec. Površine je oko 150 kvadrata. Oltarnu sliku svetog Josipa, križni put i sliku Kristova uskrsnuća naslikao je domaći akademski slikar Darko Škoda. Od liturgijskog inventara kapela posjeduje sve što je potrebno za slavlje svete mise. Svete mise u kapeli slave se utorkom, a najveće okupljanje vjernika je na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka.

Kapele posvećene sv. Josipu: Gornja Bistra
Kapele posvećene sv. Josipu: Samostan sv. Josipa sestara Karmelićanki BSI, Hrvatski Leskovac
Kapele posvećene sv. Josipu: Vinagora
Kapele posvećene sv. Josipu: Završje Netretićko
Kapele posvećene sv. Josipu: Grdanjci
Kapele posvećene sv. Josipu: Pribić Crkveni
Kapela sv. Josipa na Strossmayerovom trgu u Karlovcu
Kapele posvećene sv. Josipu: samostan sestara Kćeri Božje Ljubavi u Granešini
Kapele posvećene sv. Josipu: Konšćica
Kapele posvećene sv. Josipu: Novi dvori, Zaprešić

Ispišite stranicu: