Stranice

Kateheza u župi Rođenja BDM Savica Šanci

Večeras je u našoj župi održana druga kateheza zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na temu "Dar djeteta". Kao i prošlog puta, riječi Kardinala mogle su se pratiti posredstvom izravnog prijenosa videolinkom sa zagrebačkog Kaptola. U našoj župnoj crkvi skupilo se oko 35 vjernika, te naši župnici vlč. Piotr Maj i vlč. Przemyslaw Palmowski.

Tema "Dar djeteta" zasigurno je vrlo aktualna, ne samo zbog vremena Došašća kad je cijela Crkva u iščekivanju dolaska Novorođenog Djeteta, nego i zbog aktualnih zbivanja u Republici Hrvatskoj, odnosno nedavno održanog referenduma o poimanju braka zbog čega su se mnogi vjernici posebno senzibilizirali za ovu temu.

To se i vidjelo iz rasprave koja je uslijedila nakon jezgrovite i jasne kateheze kardinala u kojoj se dotaknuo mnogih aspekata današnjih problema pojma djeteta kao dara što ga obitelj prima od Boga.

U diskusiji koju je moderirao vlč. Piotr pokušalo se odgovoriti na pitanja koju je upravo za potrebe diskusije po župama postavio Kardinal na kraju svog izlaganja: "Kako u župama potaknuti otvorenost obitelji prema djeci?" i "Postoji li pravo na dijete?". U raspravu se uključilo desetak župljana koji su iz svog iskustva govorili o problemima koji pogađaju današnje obitelji, a i obitelji prethodne generacije koje su se odlučivale i koje se odlučuju za djecu.

S jedne strane istaknuti su razne materijalne poteškoće koje često utječu na odluku o prihvaćanju djece, npr. životni standard, niska primanja, neadekvatni stanovi. Također je spomenut i potpuni izostanak brige države, odnosno bilo kakvog poticaja obiteljima koje bi željele imati više djece. Pritom se naglasio i dodatni problem negativnog odnosa poslodavca prema ženama koje žele postati majke.

S druge strane, naglašen je i egoizam i hedonizam današnje generacije, i to ne samo u Hrvatskoj, budući da se u takvom svjetonazoru vrlo često ne pronalazi pravi razlog ili hrabrost prihvaćanja dara djece u obitelji. Pomoć ponekad izostaje i od strane uže obitelji, npr. baka i djedova ili bliskih prijatelja. U diskusiji su se čuli i primjeri ljudi koji su se svojim životima suprotstavili takvom mentalitetu, prihvaćajući djecu i dobivajući mnoge plodove ovakve ljubavi.

Diskusiju je na kraju još jednom sažeo vlč. Piotr koji je i sa crkvenog stajališta vrlo jasno prikazao navedene probleme, ponudio rješenja i apologetski branio otvorenost prema životu na što je uvijek pozvana kršćanska obitelj. Moglo se osjetiti da ovakva kateheza i otvorena diskusija na ovu uistinu bitnu i delikatnu temu pomaže svima nama koji smo u njoj sudjelovali, i to prvenstveno radi međusobnog ohrabrivanja, ali i čvršćeg povezivanja vjernika u župi. I zato slobodno mogu ustvrditi - radujemo se novoj katehezi 4. veljače.
 
Kristian Jambrošić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: