Stranice

Molitva je velika blagodatKoje nas situacije potiču na molitvu, kako molimo i znamo li moliti, u čemu nam molitva pomaže i gdje sve molimo te kako doživljavamo molitvu samo su neka od pitanja na koja je dvadesetak župljana župe Bezgrješnog Srca Marijina pokušalo pronaći odgovor te o kojima je razgovaralo u utorak, 18. ožujka 2014. godine, u sklopu kateheze koju je vodio župnik, p. Blaženko Nikolić, na temu molitve.

Molitva je put koji nije lagan, ali je molitva i velika blagodat koju imamo. Ona je jedini način da dođemo do kruha kojega smo svi toliko gladni, istaknuo je pritom župnik te dodao kako je molitva naš odnos s Bogom kojeg je potrebno redovito njegovati.

U razgovoru koji je uslijedio neki su župljani istaknuli kako im je ponekad teško koncentrirati se u molitvi i pronaći mir te kako u raznim situacijama znaju moliti na različite načine. Ponekad je to molitva "Oče naš", ponekad usputna zahvala Bogu kada, primjerice, u prolasku gradom ili šetnji parkom ugledaju nešto lijepo i prepoznaju to kao Božje djelo te Mu odmah odluče zahvaliti na tome. Ponekad je to zajednička molitva na sv. misi, s ostalim vjernicima, a najčešće je to, zaključili su, prošnja Boga da pomogne njima ili njihovim bližnjima te da im da snage, vjere, ljubavi i razumijevanja za novi dan.

Župljani su pokušali pronaći odgovor i na pitanje koji je najbolji položaj za molitvu te zaključili kako je sv. Ignacije bio u pravu kada je rekao da je to "položaj koji ti najviše odgovara".

Razgovaralo se i osjećajima koje vjernici doživljavaju pri susretu s Bogom, među kojima su najčešći milina, radost u duši i mir. Jedna je župljanka istaknula kako s radošću odlazi redovito na sv. ispovijed, nakon koje uvijek osjeti oslobođenje i uslišanje svojih molitvi. Druga je pak župljanka ispričala svoje iskustvo iz Međugorja, u kojem je naučila moliti nakon što je Boga zatražila da joj u tome pomogne.

Moliti je potrebno svugdje, na različitim mjestima i u različitim situacijama. Svakog je dana potrebno predvidjeti vrijeme za molitvu, povući se makar i na svega nekoliko minuta u sebe te u tišini razgovarati s Bogom, zaključili su župljani.


Željka Kunštek
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
 
Ispišite stranicu: