Stranice

Potrebna je žarka molitva i ustrajnost za obnovu duhaU sklopu pastoralnog projekta Zagrebačke nadbiskupije „Kateheze za odrasle“, u utorak 18. ožujka župnici su u svojim župama održali katehezu na temu: „Molitva“. Tako je nakon misnoga slavlja naš župnik Marijan Culjak okupljenim župljanima poručio: Molitva je razgovor s Bogom pri kojem uz traženje i utjehu izražavamo svoju zahvalnost, vjeru, pouzdanje, poniznost i poštovanje. Nisu nam potrebne velike riječi molitve, dovoljno je u jednostavnosti otvoriti svoja srca koja će biti raspoložena za molitvu, komunikaciju i dijalog s Bogom. 

Čisti primjer molitve i ustrajnosti u moljenju, bilo je vrijeme Domovinskoga rata kada smo u našim crkvama, kapelama i domovima molili krunicu za naše branitelje koji su svoje živote dali na raspolaganje u obrani domovine kako bismo mi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj. I danas nam je potrebna ta žarka molitva i ustrajnost za obnovu duha domovine i njenih žitelja. Kada se molimo na nekom tihom mjestu, Bog nam govori u tišini našeg srca. Kada počnemo razumjeti Njegove namjere mi ih čak ni ne želimo promijeniti; mi jedino želimo surađivati s njima.

Kada razumijemo koji su Njegovi planovi za nas, On nam daje snagu da živimo u skladu s Njegovom voljom. Sasvim je moguće da Njegova namjera uključuje patnju, oskudicu ili bolest, ali u svim ovim stvarima mi pronalazimo utjehu govoreći: 'Oče, budi volja Tvoja.

Po završetku kateheze uslijedila je rasprava u kojoj smo došli do zaključka da ćemo i dalje njegovati molitvu i ostale pobožnosti koje redovito obavljamo u župi.  Ovim putem pozivamo obitelji naše župne zajednice da u svojim domovima slijede primjer velike župne zajednice na zajedničku molitvu i pobožnosti za zajedničkim obiteljskim stolom. 

Od daljnjih pastoralnih planova župnik Culjak izdvojio je molitvu krunice prije mise, duhovne obnove za proslavu župne zaštitnice, redovite pobožnosti prvih petaka i subote, pobožnosti Srcu Isusovom i Marijinom, molitve za duhovna zvanja, redovita mjesečna klanjanja pred Presvetim, moljenje Bijele krunice za nerođene, mnogobrojna hodočašća itd.

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda 
Ispišite stranicu: