Stranice

Bl. Alojzije Stepinac i sv. Josip | OČEVIM SRCEM (6)

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, pripremili smo serijal video-kateheza o sv. Josipu. Kateheze od 10-ak minuta predvode svećenici Zagrebačke nadbiskupije.

Šesta video-kateheza oblikovana je kao intervju s preč. mr. Tomislavom Hačkom, vicepostulatorom za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije. U ovoj katehezi uz 3. listopada, dan proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, preč. Hačko govori o odnosu bl. Alojzija Stepinca prema sv. Josipu.Zagovor i blizina sv. Josipa cijeli život prate bl. Stepinca. Od trenutka rođenja do trenutka smrti blizina sv. Josipa u blaženikovom životu očitovala se u ljudima koji su ga okruživali. Taj uzajamni odnos dvojice svetaca očituje se i u Stepinčevom vođenju Crkve, kao i u godinama sužanjstva kada Stepinac piše propovijedi u čast sv. Josipu.

„Kad govorimo što bismo htjeli istaknuti kao glavnu poveznicu između sv. Josipa i bl. Alojzija Stepinca rekao bih da je to ono što je najvažnije i za samoga čovjeka kada se promatra u svom odnosu prema Gospodinu, a to je blizina.“

Osim videozapisa, priredili smo tematske tekstove prema Stepinčevim propovijedima o sv. Josipu prema litanijama sv. Josipa. Također, svake srijede predstavljamo predstavljamo kapelice posvećene sv. Josipu koje se nalaze na području Zagrebačke nadbiskupije, a sve tekstove možete pronaći ovdje.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije 
Ispišite stranicu: