HR

Riječ Nadbiskupa

Kardinalova pozdravna riječ kardinalu Pietru Parolinu, državnom tajniku pape FranjeKardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
Pozdravna riječ kardinalu Pietru Parolinu, državnom tajniku pape Franje
Zagreb, Misa u Katedrali, 30. listopada 2017. godine.
 
Draga braćo i sestre u Kristu!

1. Večerašnja Euharistija u zagrebačkoj prvostolnici ima posebno značenje. U našoj je katedrali s nama državni tajnik pape Franje kardinal Pietro Parolin, kojega najsrdačnije pozdravljam u ime svih okupljenih.
Uzoriti kardinal Parolin ovih je dana u pohodu Zagrebu i Hrvatskoj. Prije podne blagoslovio je Veliku dvoranu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i održao Lectio Magistralis prigodom Dana Sveučilišta.
U popodnevnim satima susreo se s predstavnicima kršćanskih Crkava i vjerskih zajednica te s biskupima Hrvatske biskupske konferencije. Sutra ujutro predvodit će Euharistiju u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu te će se susresti s našim bogoslovima. Nakon toga slijede susreti s predstavnicima državnih vlasti Republike Hrvatske. Time kardinal Parolin zaključuje svoj kratki, ali intenzivni program u Zagrebu i već sutra navečer leti za Rim.

2. Neizmjerno smo zahvalni Državnom tajniku Svetog Oca za ovaj pohod i zajedništvo što nam ga je ovime iskazao. Kardinal Parolin sada u našoj sredini na najviši način predstavlja Svetog Oca i Apostolsku Stolicu. U njemu prepoznajemo posebnu blizinu pape Franje, jer On je prvi suradnik Vrhovnog svećenika u brizi za sve Crkve. Stoga vas molimo, uzoriti Kardinale, da posvjedočite Svetom Ocu našu vjerničku odanost, crkveno zajedništvo i ljubav u kojoj molitvom pratimo Papin neumorni apostolski rad u naviještanju radosti Evanđelja.

3. Radostan sam što u ovom slavlju sudjeluju: apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giuseppe Pinto, nadbiskupi i biskupi Hrvatske biskupske konferencije, na čelu s predsjednikom mons. Želimirom Puljićem.
Draga mi je prisutnost predstavnika kršćanskih crkava i crkvenih zajednica te predstavnika drugih vjeroispovijesti, kao i predstavnika državnih i građanskih vlasti te članova diplomatskog zbora.
Raduje me prisutnost brojnih svećenika, redovnika, časnih sestara redovnica, naših bogoslova i sjemeništarca, redovničkih kandidata i kandidatica, zagrebačkih studentica i studenata, zajedno sa svekolikim Božjim narodom ovdje sabranim.
Sve vas, draga braćo i sestre, od srca pozdravljam.

4. Nalazimo se u zagrebačkoj prvostolnici koju tako rado nazivamo Stepinčevom katedralom, jer ona od šezdesetih godina prošlog stoljeća čuva zemne ostatke našega Blaženika. Njegov grob je postao mjestom trajne proslave Boga u svetosti života nama dragog uzornika kardinala Alojzija Stepinca. Rijeke hodočasnika iz domovine i svijeta tijekom cijele godine ovdje svjedoče vjerničku zahvalu, molitvu i utjehu kojom može tješiti samo Bog.
Pokraj njegova groba molili su sveti papa Ivan Pavao II. i papa Benedikt XVI.

Dragi uzoriti Kardinale, neizmjerno smo zahvalni za Vaš pastirski pohod, radujemo se Euharistiji kojom ćete Vi sada predsjedati, očekujući da nas učvrstite u vjeri, ljubavi i nadi koje nadilaze svaku ljudsku utjehu. A kao uspomenu na ovo Slavlje i Vaš pohod našoj Crkvi poklanjamo Vam bistu blaženog Alojzija Stepinca s posvetom.

Uzoriti, uvedite nas u euharistijsko Slavlje.


Ispišite stranicu: