HR

Riječ Nadbiskupa

Kardinalov pozdravni govor prigodom svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrataKardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
Pozdravni govor prigodom svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata
Zagreb, 30. svibnja 2018. godine.
 
Dragi vjernici, predragi Zagrepčani!

U radosti srca i zahvalnosti za dar ovoga crkvenog zajedništva, pozdravljam sve vas sabrane u našoj katedrali i na trgu ispred nje. Ova naša prvostolnica na jedan je način simbol grada i nacije te pruža drago okrilje vjernicima i hodočasnicima, kao i turistima i slučajnim prolaznicima. Uz to što čuva zemne ostatke blaženog Alojzija Stepinca, ona je sinonim vjere i nade, povratka k Bogu u sakramentu pomirenja te nadahnuće kršćanske ljubavi. Veličanstvenim portalom i tornjevima uzdignutima u visine, ona svima upućuje poziv: uđimo s hvalama na vrata Gospodnja.

Predragi vjernici Crkve zagrebačke, mi se ne umaramo ustrajno ulaziti i izlaziti u nastojanju da svjedočimo obnovljenu »Pedesetnicu« naše dijecezanske Crkve odgovarajući na imperative što smo si ih postavili na završetku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije: upoznati Crkvu, voljeti Crkvu i djelovati crkveno. Dok sva svoja nastojanja povjeravamo nebeskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije, svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske te blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti, posebnu nadu polažemo u naše mlade vjernike, koji se pripremaju za nacionalni Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se 2020. godine održati u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Dragi vjernici, danas častimo Majku Božju od Kamenitih vrata, zaštitnicu grada Zagreba, Majku ljubavi i pouzdanja, mira i utjehe. Na slikovit bismo način mogli reći da je Marija u ranim jutarnjim satima pohitala s Griča na Kaptol da ova dva povijesna zagrebačka brežuljka poveže u molitvi, u brizi za Crkvu i narod. Majka našega Gospodina želi danas biti u našoj kući kao znak ljubavi Boga Oca, kao baštinica Kristova uskrsnuća i zajedništva Duha Svetoga, kao zvijezda suputnica i Majka Crkve hodočasnice na putu povijesti. Prolaze dani, mjeseci, godine, stoljeća i tisućljeća, a Marija ostaje naša suputnica i uči nas da je konačni čovjekov poziv samo jedan – onaj božanski (usp. GS 22).

Molimo Isusovu i našu Majku da jača naše crkveno i narodno zajedništvo, da nas nauči dijeliti kruh prijateljstva i graditi bratsko-sestrinske odnose. Neka nam pomogne da potpuno odgovorimo svome kršćanskom pozivu i poslanju te kao prave kćeri i sinovi  Crkve pridonosimo uspostavi civilizacije ljubavi, istine, pravde i mira u  hrvatskom društvu.

U zahvalnosti za dragu nazočnost subraće u biskupstvu, od srca pozdravljam nadbiskupa metropolita riječkog mons. Ivana Devčića, umirovljenog nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. Marina Srakića, biskupa banjalučkog mons. Franju Komaricu, biskupa varaždinskog mons. Josipa Mrzljaka, biskupa sisačkog mons. Vladu Košića, biskupa Križevačke eparhije mons. Nikolu Kekića, biskupa bjelovarsko-križevačkog mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa gospićko-senjskoga mons. Zdenka Križića, vojnog ordinarija u RH mons. Juru Bogdana, biskupa šibenskog mons. Tomislava Rogića, vojnog ordinarija u miru mons. Jurja Jezerinca.

Pozdravljam pomoćne biskupe zagrebačke: mons. Ivana Šaška, mons. Miju Gorskog i mons. Valentina Pozaića, te savjetnika u Apostolskoj nuncijaturi mons. Janusza Błachowiaka. Pozdravljam oce provincijale i časne sestre provincijalne poglavarice naših redovničkih zajednica, redovnike i redovnice, kao i njihove kandidate i kandidatice.

Od srca pozdravljam subraću svećenike, a posebno župnike i župne vikare, đakone, vjeroučitelje i vjeroučiteljice koji služe u Gradu Zagrebu. Pozdravljam naše bogoslove i sjemeništarce. Radostan pozdrav upućujem djeci, mladeži, roditeljima, očevima i majkama, bakama i djedovima, a posebno bolesnima, starijima i nemoćnima, kao i onima koji su zauzeti službama na dobrobit bližnjih i onima koji nas prate putem medija.

Pozdravljam našega gradonačelnika, gospodina Milana Bandića i sve predstavnike gradskih vlasti.
              
Posebno smo počašćeni što zajedništvo s nama u ovom slavlju dijele sudionici 25. Svjetskog kongresa katoličkih liječnika koji se ovih dana održava u Zagrebu. Rado pozdravljam uzoritog kardinala iz Nizozemske, Willema Jacobusa Eijka, nadbiskupa Utrechta te nadbiskupa iz Rima mons. Vicenza Pagliu, predsjednika Papinske akademije za život.
              
Draga braćo i sestre, predvoditelj ovoga slavlja je uzoriti gospodin kardinal Angelo Bagnasco, đenovski nadbiskup metropolit i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Zahvalni smo kardinalu Bagnascu što se unatoč brojnim obvezama rado i spremno odazvao našem pozivu da s nama proslavi Zaštitnicu našega Grada, podijeli s nama radost ovoga slavlja i uputi nam riječ biskupskoga zajedništva.
              
Uzoriti gospodine Kardinale i dragi subrate u biskupstvu, obradovali ste nas ovim pohodom. Otvorena srca i riječima iskrene dobrodošlice pozdravljam vas u ime nazočnih biskupa, svećenika, đakona, redovnika i redovnica te svega Božjeg naroda okupljenoga na ovom Slavlju.
              
U znak zahvalnosti i kao trajni spomen na ovaj susret darujemo Vam bistu blaženoga Alojzija Stepinca.
 
Ispišite stranicu: