Stranice

Obnovljen kip sv. Josipa iz Dijacezanskog muzeja

 

Nakon temeljite stručne obnove u Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu uoči Josipova, 16. ožujka 2021., vraćen je kip sv. Josipa iz Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije (DM 921) na svoje mjesto u Ured zagrebačkog nadbiskupa, gdje je godinama stajao.

Radi se o kipu iz 18. stoljeća, polikromirano, pozlaćeno i posrebreno rezbareno drvo porijeklom iz crkve Rođenja Blažene Djevice Marije pod Okićem.


Kip je prema kanoskim vizitacijama do 80-ih godina 19. stoljeća stajao u niši bočnog oltara na strani evanđelja. Prilikom zamjene oltara kip je odbačen i u prilično lošem stanju predan Dijecezanskom muzeju 1941. godine kada ga je preuzeo tadašnji ravnatelj Dijecezanskog muzeja, kanonik Kamilo Dočkal. Kip je bio sastavni dio stalnog postava sve do zatvaranja muzeja 1971. godine.

Kip sv. Josipa vrijedan je primjerak baroknog kiparstva, dimenzija 101 centimetar visine i 33 centimetara širine. Drvena polikromirana skulptura prikazuje stojeći muški lik s pogledom prema naprijed. U naručju drži dijete Isusa i u ruci ljiljan. Odjeven je u dugu haljinu i plašt zlatne boje.
 
 
Niz godina traje plodna suradnja između Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Dijecezanskog muzeja u Zagrebu, a jedan od konkretnih plodova suradnje upravo je obnova ovog kipa.

Prvi put kip je preuzeo Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina 2015. godine, gdje je studentica Martina Lochert, pod vodstvom nastavnica Zvjezdane Jembrih i Ane Božićević, izvela nužne konzervatorsko-restauratorske radove. Tako obnovljen kip dobio je počasno mjesto na izložbi Ne/izliječeni sveci u Domitrovićevoj kuli 2016. godine.
 

Tijekom potresa 22. ožujka 2020. kip je stradao, a njegova fotografija kako leži na podu u prašini obišla je svijet. Na poticaj tajnika Ureda za kulturna dobra prof. Tomice Plukavca u veljači ove godine kip je ponovno predan na obnovu u Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom veljače i ožujka izvršeni su nužni konzervatosko-restauraotski radovi i kip sv. Josipa zasjao je svojim predpotresnim sjajem te je vraćen u Ured zagrebačkog nadbiskupa, gdje ga je iz ruku djelatnika Ureda za kulturu Zagrebačke nadbiskupije preuzeo zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te izrazio zadovoljstvo obnovom kipa, koji će upravo u ovoj Godini sv. Josipa dobiti počasno mjesto u Uredu zagrebčkog nadbiskupa.

Vlč. Vlado Mikšić
Ispišite stranicu: