HR

Riječ Nadbiskupa

Govor nadbiskupa Kutleše prigodom završetka projekta obnove od potresa zgrade KBF-a u Zagrebu



GOVOR NADBISKUPA DRAŽENA KUTLEŠE PRIGODOM ZAVRŠETKA PROJEKTA OBNOVE OD POTRESA ZGRADE KBF-A U ZAGREBU

Zagreb, 13. studenoga 2023.

Poštovani gospodine Ministre, cijenjeni gospodine Rektore Sveučilišta, poštovani gospodine Dekane, dragi studenti i uzvanici!

Sa zahvalnošću prepoznajemo doprinos i podršku koju smo primili od Fonda solidarnosti Europske unije. Svima koji su uložili trud u obnovu ove ustanove od srca zahvaljujem. Ovaj projekt ne predstavlja samo obnovu zgrade, već i vidljivi znak solidarnosti i zajedništva. Te su vrijednosti duboko ukorijenjene u našoj vjeri i kulturi prema riječima sv. Pavla: „ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih“ (Fil 2,4).

Materijalna obnova prostora našega Katoličkog bogoslovnog fakulteta nije samo obnova zidova već i obnova mjesta gdje se oblikuju umovi i srca naših studenata. Ona simbolizira našu predanost pružanju kvalitetnoga obrazovanja te poticanju intelektualnoga i duhovnoga rasta. U skladu s našim katoličkim identitetom, ova obnova je i prilika za preispitivanje i reformu naših odgojnih i obrazovnih metoda kako bismo u potpunosti ispunili misiju koju nam je povjerio Krist: "Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" (Mt 28,19).

Dok obilježavamo završetak materijalne obnove, pozvani smo svi, a osobito vi dragi profesori, uložiti dodatni napor u moralnu i duhovnu obnovu. Ona nadilazi ovu materijalnu te nije samo naša obveza, već i naš privilegij. Svatko od nas je pozvan dati svoj doprinos takvoj obnovi društva na načine koji odražavaju naše zajedničke vrijednosti - solidarnost, brigu za bližnjega, te neumorno traganje za istinom i pravdom. Privilegirano mjesto vašega poučavanja traži i djela koja će biti svjetlo i putokaz studentima ne samo prema akademskom uspjehu, već i prema dubljoj vjeri, moralnom integritetu i poštenju.

U srcu svakoga čovjeka je želja za istinom. Neka obrazovna praksa u ovoj ustanovi bude odraz te istinske želje za istinom, ljepotom i dobrotom, koje su izraz Božje prisutnosti u svijetu. Prema riječima svetog Ivana Pavla II.: "Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu!", neka ova obnova bude prilika da otvorimo vrata naših srca, naših ustanova, i našega društva Kristovu nauku ljubavi, nade i milosrđa. Neka naša obnovljena zgrada bude simbol naše predanosti ovomu pozivu, mjesto gdje ćemo ne samo dijeliti znanje, već i njegovati vjeru, nadu i ljubav.

Stoga smo, s dubokom zahvalnošću i ohrabrena duha, svi pozvani trajno sudjelovati u ovom svetom zadatku obnove, kako bi naša zajednica, naše društvo i naš svijet postali bolje mjesto za nas i za buduće generacije. Neka nas Bog prati i blagoslovi u ovom plemenitom nastojanju!
Ispišite stranicu: