HR

Nadbiskup

1262. - 1287.

Timotej postaje zagrebački biskup 22. rujna 1263. godine po rukama pape Urbana IV. Timotej je bio „papin kapelan“ prije nego li je dobio službu biskupa zagrebačkog. Papa ga imenuje za biskupa jer ga jako dobro poznaje. Kao i drugi biskupi zagrebački i Timotej se brinuo za posvećenje zemljišnih posjeda Zagrebačke biskupije.

Po naloge kralja Ladislava Timotej je bio na čelu skupine za posredovanje u velikoj aferi velikaških obitelji 1278. godine. U vrijeme kad je Timotej bio zagrebački biskup dogodile su se mnogi važni događaji za Katoličku crkvu pa i za Zagrebačku biskupiju. Održan je Drugi lyonski koncil 1274. i dvije „nacionalne“ sinode, u Beču 1267. i u Budimu 1279. godine.

Trajno aktualan problem tog vremena bili su križarski ratovi. Osnovao je prebendarski zbor Zagrebačke biskupije. Umro je 4. travnja 1287. godine i pokopan je u grobnici ispred Marijina oltara. Timotej je prvi zagrebački biskup kojemu je Ivan, arhiđakon gorički, zapisao datum smrti. 

Izvor: Dobronić, L. (1995) Timotej. U: F. Mirošević, ur. Zagrebački biskupi i nadbiskupi. Zagreb: Školska knjiga, str. 65-80.
Ispišite stranicu: