Stranice

Župnikova kateheza u ZabokuU predvečerje blagdana sv. Franje Ksaverskoga u utorak, 3. prosinca u župi Sv. Jelene Križarice, vlč. Marijan Culjak održao je katehezu za odrasle na temu ODGOVORNOST.
Na mnogim mjestima u Bibliji možemo naći uputu što znači biti odgovoran.

Sveto Pismo nudi nam odgovore na pitanja kako čovjek shvaća odgovornost, a kako je to Bog zamislio. Slažemo se s činjenicom da nam je život darovan, ali postavlja se pitanje na koji način treba postupati prema tom daru. Osim što nam je dan, u toj darovanosti nam je istodobno i zadan.

U tom smislu neminovno je govoriti o odgovornosti za život, kako vlastiti, tako i život drugog ili drugih. Možda je najbolje da se upustimo u „avanturu“ evanđelja koje nam progovara o odgovornosti u, nama svima poznatoj prispodobi, onoj o izgubljenom sinu ili bolje rečeno, o milosrdnom Ocu.

Svi mi imamo zgodnih i nezgodnih „zgoda“ iz današnjeg Evanđelja. Svi se mi na svojim životnim putovima otrijeznimo i vraćamo se, ako negdje otkrijemo roditeljsku ljubav. Otac – to je onaj koji stalno očekuje, stalno se nada sinu. Otac je taj koji oprašta iz ljubavi, u ime očinstva i sinovstva. Njemu se sin može vratiti i kad nema vrline, kad je i kao svinja.

I, na kraju se sada možemo pitati. Koliko sam istinski slobodan? Do koje granice seže čovjekova sloboda? Znači li to činiti što želim ili to znači biti usmjeren prema dobru snoseći odgovornost za izabrano? Koliko sam odgovoran prema sebi? Koliko pazim na svoj život, na zdravlje? Koliko pazim i čuvam živote bližnjih koji su mi povjereni?

Zatim smo slušali i prispodobu o talentima na koje nas je župnik ohrabrio i priupitao: što nam je dakle činiti? Prvo, budimo ponosni, jer smo Božji suradnici. Potom preispitajmo sebe: kako koristimo vrijeme i talente koje nam je Bog darovao? Donesimo odluku: radimo više, stvarajmo više, spoznajmo više, više koristimo svoje vrijeme i svoje talente, darujmo se više, Bogu i ljudima, ljubimo više… Na taj način postajemo odgovorni protagonisti ne samo svog života, već i života onih koji su nam postavljeni na životnu stazu.

Kada shvatimo da budemo ljudi za druge onda će i ovaj hod došašća u koje smo zakoračili imati smisla. POKUŠAJMO ZAJEDNO!

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: