HR

Nadbiskupija

U spomen ubijenim svećenicima tijekom 20. stoljeća

Popis ubijenih svećenika, bogoslova i sjemeništaraca
 

Spomen-znak „Martyribus suis - Archidioecesis Zagrabiensis“ (Svojim svjedocima - Zagrebačka nadbiskupija) izrađen je na poticaj Zagrebačke nadbiskupije s ciljem postavljanja trajnoga spomena na ubijene svećenike tijekom XX. stoljeća na području najveće hrvatske nadbiskupije. Nakana je Zagrebačke nadbiskupije da se na mjestima povezanima sa životima ubijenih svećenika - svjedoka vjere - na župnim i drugim crkvama ili u blizini crkava s kojima su bili povezani; gdje su vršili svoju svećeničku službu ili na crkvama u kojima su kršteni, postavi spomen-znak, osmišljen za tu svrhu.

Znak je sastavljen od tropletnoga križa, preko kojega je položena palma, znak pobjede mučenika nad mukama i smrću, te kruga, simbola vječnosti i neprekidna postojanja, u kojemu je na latinskome jeziku ispisana posveta Zagrebačke nadbiskupije svojim svjedocima vjere.

Nakon desetljeća nametnute šutnje o progonima vjere i svećenika tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata, potaknutima raznim režimskim ideološkim nesnošljivostima prema Katoličkoj Crkvi, inicijativa spomena na ubijene svećenika tek je mala pomoć „sjemenu mučeništva da donese rod“, u duhu riječi ranokršćanskoga crkvenog pisca i apologeta Tertulijana: „Što nas više siječete, to se više ponosni dižemo, jer krv je mučenika sjeme novih kršćana!”. Rukopisom izvedena slova u krugu oko križa naznačuju jedinstvenost rukopisa života svakog pojedinog stradalnika, koji ne nestaje u ništavilosti i propasti, nego ostaje vječan pamćenju pravednika, u skladu sa svetopisamskim riječima proroka Izaije: “Gle, u dlanove sam te svoje urezao...(Iz 49, 16).

Mladi kipari, studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu: Luka Krešimir Stipić, Ivan Nestić, Adrian Marok i Petar Ćuje, okupljeni u inicijativu Mladi kipari Zagreba, pozvani su početkom 2017. godine izraditi svoje skice na temu „Martyribus suis - Archidioecesis Zagrabiensis“. Izabran je rad Petra Ćuje, koji je u daljnjemu procesu modelirao znak u gipsu te ga pripremio za lijevanje u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Prvi primjerci, u spomen na ubijenoga svećenika Ivana Matskog Stankovića, rođenoga u Žakanju, a ubijenoga 11. rujna 1947. u Vrhovcu, postavljeni su na župnim crkvama Uznesenja BDM u Žakanju i sv. Kuzme i Damjana u Vrhovcu, prigodom 70. obljetnice njegova ubojstva.


 

Ispišite stranicu: