Stranice

Kardinalova kateheza u Jastrebarskom

Pastoralni centar u Jastrebarskom  ugostio je dvadesetak  osoba spremnih poslušati Kardinalovu katehezu o tom prekrasnom daru - daru djeteta. Pozorno slušajući svaku riječ koja je stizala među nas, nije bilo teško odgovoriti na postavljena pitanja s kraja kateheze. „Sve kreće iz obitelji“ bila je jedna od najčešćih rečenica koja se mogla čuti, točnije da su roditelji ti koji odgajaju svoju djecu u vjeri ili ih prepuste svijetu da ih pretvori u sve osim u one osobe kakve bih Isus htio da budu.

Također, bilo je spomena o pobačaju kao jednom od najgorih postupaka koje je ovaj svijet stvorio. Dijete, za koje je jednoglasno zaključeno da je dar Božji i da nitko nema pravo na njega, biva tako bešćutno ubijeno. Ono, s jedne strane napušta svijet jer je neželjeno, dok s druge strane, druge obitelji mole za potomstvo koje im je uskraćeno.

Jedan od prijedloga koji se je spomenuo bio je i čin posvojenja. Njime se djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi pruža mogućnost da napokon osjete tu ljubav koju može pružiti samo obitelj, a opet, svi znamo koliko je mukotrpan taj postupak koji najčešće ne završi s pozitivnim ishodom.

Kao jedan od načina kojim se prekinuo pad nataliteta bio je prijedlog pomoći obiteljima s puno djece. Naime, svi znamo kakva situacija vlada u državi, ali opet vjerujemo da bi im se na neki način moglo pomoći, a time i poticati druge da nastave njihovim putem.

Dijete je zaista plamen u obitelji. Plamen ljubavi, nade,topline i zajedništva. Stoga, prihvaćajmo i dalje širokih ruku svako dijete koje Otac šalje!

Matea Martinković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: