HR

Nadbiskupija

Međubiskupijsko sjemenište

Adresa: Voćarska cesta 106, pp. 110, 10001 Zagreb
Telefon: +385 1 4697 222
E-adresa: medjubiskupijsko.sjemeniste@gmail.com
Internetska adresa: www.sjemeniste.hr
Rektor sjemeništa: preč. Matija Pavlaković

Međubiskupijsko sjemenište je ustanova za odgoj i formaciju svećeničkih kandidata srednjoškolske dobi. Sjemenište se od 1929. godine nalazi na Šalati, jednom od zagrebačkih brežuljaka, te je zahvaljujući vrsnim odgojiteljima formiralo brojne svećenike i intelektualce u hrvatskom narodu. Od 1937. do 1998. godine upravljanje Sjemeništem bilo je povjereno isusovcima, a od 1998. godine ga vode biskupijski svećenici.

Bogoslovno sjemenište u Zagrebačkoj nadbiskupiji osnovao je 1564. godine biskup Juraj Drašković. Tristotinjak godina kasnije, točnije  1827. godine, biskup Maksimilijan Vrhovac uredio je javno sirotište u Zagrebu, a biskup Aleksandar Alagović sličan zavod uredio je u Požegi. Ta dva instituta služila su odgoju mladeži u vjerskom i moralnom duhu, a primali su se i mladići koji nisu imali nakanu posvetiti se duhovnom zvanju.

Po završetku Prvog svjetskog rata 1918. godine nadbiskup Antun Bauer pokrenuo je gradnju dječačkog sjemeništa za čitavu Hrvatsku metropoliju. Kao stručnjaci u gradnji sudjelovali su arhitekti Josip pl. Vancaš, Dioniz Sunko, isusovac Roman Kalčić i ekonom Luka Vukas. Odbor za gradnju Sjemeništa održao je 21 sjednicu. Za savjet u odabiru idejnog rješenja bio je zamoljen i slovenski arhitekt Jože Plečnik, koji je zaključio »da se u građevinskoj osnovi predvidi dva internata, jedna centralna zgrada za vrhovnu upravu, potrebna blagovališta, kapela, svečana dvorana, jedna zgrada za časne sestre, spojena s kuhinjom i gospodarskim odjelom i jedna zgrada za gimnaziju s kabinetima te jedna zgrada za profesore; u svemu šest zgrada«, što je i odlučeno na posljednjoj sjednici Odbora 1926. godine.

Temeljni kamen postavljen je 25. lipnja 1927. godine, a u lipnju 1929. godine bilo je dovršeno sve osim kupole na zvjezdarnici i crkve. Cjelokupna gradnja završena je 1931. godine.

Sjemenište i gimnaziju svečano je 8. lipnja 1929. godine blagoslovio nadbiskup Antun Bauer uz asistenciju suutemeljitelja đakovačkog biskupa Antuna Akšamovića. Prvim rektorom imenovan je sveučilišni profesor i kanonik Fran Barac.

U potresu koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb teško je oštećen i kompleks sjemenišnih zgrada. Trenutno je Sjemenište smješteno u sjevernoj zgradi zapadnog paviljona u oko 1600 kvadratnih metara obnovljenog prostora, koji je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić blagoslovio 8. prosinca 2020. godine. Tijekom 2021. godine obnovljen je rektorat u koji se smjestio Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a trenutno se obnavljaju obje crkve i južna zgrada zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa. Trenutno na obnovu čekaju sljedeći prostori: zgrada svečane i sportske dvorane, refektorij i klauzura, zgrada praonice rublja te zgrada Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti.

 

Ispišite stranicu: