Stranice

Susret kardinala Josipa Bozanića s maturantima grada Zagreba

"Dragi mladi, radostan sam što sam s vama! Ne bojte se, jer vaša mladost i ljubav mogu pobijediti svaki strah!" - riječi su to kojima je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić pozdravio maturante na zajedničkom susretu u crkvi Sv. Mati Slobode u srijedu 27. listopada 2010. godine.

Pogledajte video prilog:

Tradicionalni susret u organizaciji Ureda za mlade i Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, započeo je pjesmom Nadbiskupijskoga zbora mladih koji su ujedno pjesmom animirali cjeli susret. Nakon uvodne pjesme maturanti su izveli igrokaz "Vrijedan si" kojim su uprizorili moto ovogodišnjeg susreta nadahnut biblijskim ulomkom iz knjige proroka Izaije, u kojem prorok poziva Izabrani narod na hrabrost tumačeći mu da je u Božjim očima svaki čovjek neprocjenjiv, pozvan svijet učiniti mjestom Božje prisutnosti i ljubavi i da Bog nikad čovjeka ne ostavlja samog.

Dojmljiva tišina na poseban je način ispunila crkvu za vrijeme prikazivanja filma "99 dana". Film je to o djetetu koje se prema liječničkim prognozama zbog teške bolesti nije trebalo roditi, a koje se rodilo i svojim kratkim životom od 99 dana ispričalo, iako nikad nije prozborilo ni jednu riječ, najdivniju istinu koju čovjek može čuti - istinu o ljubavi koja pobjeđuje svaki strah, svaku sumnju, u konačnici i samu smrt.

Film je to i o bezgraničnoj roditeljskoj ljubavi koja u svom iskazivanju ne uzmiče ni pred kojim strahom ni pred kojom žrtvom. Film je to i o istinskoj ljubavi između muža i žene koja se temelji na bezgraničnom povjerenju, nesebičnosti, iskrenoj uzajamnosti u dobru i u teškoćama.

Film je to o najvećem daru koji Bog može dati - daru života, daru kojeg Bog u svojoj bezgraničnoj stvarateljskoj ljubavi povjerava čovjeku pozivajući ga da svojim životom i sam postane sustvaratelj.

Pogledajte film:

Nakon filma, Nadbiskupijski zbor mladih izveo je pjesmu "Samo tvoja ljubav Bože" koju su mimikom uprizorili mladi župe Krista Kralja iz Zagreba, a koja također svjedoći o Božjoj ljubavi prema čovjeku koji nije u nekakvom robovskom odnosu spram Boga, nego Bog čovjeka gleda kao svoje dijete o čemu je maturantima progovorio i kardinal Bozanić obraćajući se maturantima nakon pjesme: "Dragi mladi, Bog tako ljubi čovjeka da i svog Sina žrtvuje za njegovo spasenje. Bog nas naziva svojom djecom i govori nam da se ne bojimo. Kroz cijelo Sveto Pismo čuje se ta poruka čovjeku - ne boj se! Kada vas gledam ovako okupljene, radosne, pune mladosti i života, ne bojim se za budućnost, stoga nemojte se ni vi bojati budućnosti i života. Hrabri budite! Otvorite širom vrata svoga srca Kristu! Ljubav koja je u vama može pobijediti svaki strah.".

Nakon obraćanja, maturanti su postavljali pitanja Kardinalu, a prvo pitanje izazvalo je pravo oduševljenje i smijeh budući ga je postavio maturant odjeven poput Svetog Oca, lik kojeg je glumio u spomenutom igrokazu "Vrijedan si". On je Kardinala pitao čega se najviše boji na što mu je Kardinal odgovorio da je strah Božji početak mudrosti. "Moramo se bojati toga da ne odemo s Božjega puta" - odgovorio je Kardinal.

Slika: detalj igrokaza "Vrijedan si"

Na pitanje kako odabrati pravo zanimanje kad se nalazimo u dilemi, Kardinal je odgovorio da danas mladi ljudi, ali i općenito, teško donose odluke, jer je tu prisutan strah od pogreške: "Mir u dubini srca, nas samih, potvrda je da smo odabrali pravi put, da smo donijeli pravu odluku. Zato dragi mladi, kada razmišljate o svom životnom izboru, ne bojte se, osluškujte što vam srce govori, budite otvoreni Duhu Božjem. Molite da vam svojim svjetlom pomogne osvijetliti put vašega života. Sposobnost donošenja odluka i ustrajnosti znak je zrelosti.".

Susret je u crkvi završio molitvom Isusove molitve "Oče naš", nakon koje je Kardinal podijelio blagoslov, a nastavljen je druženjem u prostorijama pastoralnog centra u sklopu crkve Sv. Mati Slobode.

 

 

Ispišite stranicu: