Stranice

Sveti Josip – hranitelj Sina Božjega

FOTO: Cathopic

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove prema Stepinčevim propovijedima o sv. Josipu prema litanijama sv. Josipa. Tekstovi su obogaćeni citatima iz samih propovijedi, koje su objavljene u knjizi mons. Jurja Batelje Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa iz 2009. godine.
 

Prvi tekst: Sveti Josip - stidjivi čuvar Djevice

Drugi tekst: Sveti Josip - slavni porod Davidov

Treći tekst: Sveti Josip - svjetlost patrijarha

Ovoga tjedna donosimo tekst koji tematizira litanijski zaziv Hranitelju Sina Božjega, moli za nas!

S naslovnice knjige Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip – Propovijedi prema litanijama sv. Josipa

 

Sveti Josip – hranitelj Sina Božjega

U uvodu kardinal Alojzije Stepinac, koji se u trenutku pisanja ove homilije nalazio u zatvoru u Lepoglavi, navodi kako nije jednostavno odgojiti dijete za samostalan život. Također, nabraja sve aspekte djetetova života za koje su se roditelji dužni brinuti: za hranu, odjeću, stan, zdravlje djeteta te za njegovu duševnu hranu.
 
Nadalje, kardinal Stepinac govori o roditeljskoj ulozi svetoga Josipa: „Isus je došao na svijet kao malo nemoćno djetešce u krilu Bogorodice. I on je trebao zajedno sa svojom Presvetom Majkom hranu, stan, odijelo i sve ostalo što ljudski život iziskuje, makar i u najskromnijoj mjeri. Iako je Isus kao Bog mogao sebi sve priskrbiti jednim činom svoje božanske volje, htio je proći sve situacije ljudskoga života na zemlji, počevši od začeća u krilu Djevice Majke pa do zrelog muža.

Sv. Josip s Isusom, Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu
 
Na svetoga je Josipa pala zadaća da onako kako svaki drugi čestiti otac skrbi za svoju djecu, i on, kao hranitelj od Boga postavljen, vodi skrb za dijete Isusa“, ističe naš Blaženik i nastavlja: „njegove žuljave radničke ruke doista su se skrbile da Isusu ne uzmanjka ni potrebno odijelo. Brinuo se svom ljubavlju da djetetu Isusu kao i Bogorodici ne uzmanjka ni potrebna hrana: jednom riječju brinuo se za sve za što je dužan brinuti se čestit i brižan otac obitelji. Brinuo se i za njegov odgoj, jer iako mu kao Bogu nije trebalo ni od koga kakve upute, pa ni od Marije ni od Josipa, ipak je kao ljudsko dijete, veli Sveto pismo, „napredovao u mudrosti, u dobi i milosti kod Boga i kod ljudi“ (Lk 2, 52)“ (Batelja, 2009: 57).
 
Blaženi Alozije Stepinac podsjeća nas kako su Josipov trud i briga oko Isusa donijeli velik plod. „Isus Krist, koga je othranio sv. Josip, spasitelj je čitavoga svijeta: i Židova i pogana, i bijele i žute rase, i kulturnih i barbarskih naroda. Tako je sv. Josip, makar na određeni način postao suuzrok milosti za druge ljude, pridonijevši nešto otkupljenju roda ljudskoga, jer je dragovoljno preuzeo na sebe očinsku dužnost prema Isusu, Otkupitelju svijeta“ (Batelja, 2009: 58). Zbog svojih je kreposti sv. Josip odabran za zaštitnika cijele Crkve.
 
„Ne veže li i nas svakoga dužnost zahvalnosti prema svetom Josipu, jer je tolikom ljubavlju i brigom othranio Isusa Krista, Spasitelja našega“ (Batelja, 2009: 59), ističe naš Blaženik te upućuje sljedeću poruku svima kojima je povjerena briga za djecu i mlade: „Svi kojima je povjerena briga za dječje, mladenačke duše, neka cijene te duše kao najdraže blago od Boga im povjereno. Nikada nitko ne zna, osim Boga, što se krije u jednoj takvoj duši i takav blagoslov može proizaći za čovječanstvo samo od jednog dobro odgojenog djeteta“ (Batelja, 2009: 59).
O knjizi Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip - Propovijedi prema litanijama sv. Josipa više možete pronaći na stranici Zagrebačke nadbiskupije.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
IZVOR: Batelja, Juraj (2009) Blaženi Alojzije Stepinac: Sveti Josip - Propovijedi prema litanijama sv. Josipa. Zagreb: Postulatura blaženoga Alojzija Stepinca.
 
Ispišite stranicu: