HR

Riječ Nadbiskupa

Homilija kardinala Bozanića na misnom slavlju prigodom Čina posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu



Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup metropolit zagrebački
 

Homilija prigodom Čina posvete kojim papa Franjo u zajedništvu s biskupima svijeta posvećuje Ukrajinu i Rusiju Bezgrješnom Srcu Marijinu

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica,
Blagovijest, 25. ožujka 2022.
 
Čitanja: Iz 7,10-14; 8,10; Ps 40,7-11; Heb 10,4-10; Lk 1,26-38
 
Braćo i sestre!
 
1. Ispovijedali smo Vjerovanje Crkve. I dok smo izgovarali riječi: „I utjelovio se po Duhu Svotom od Marije Djevice i postao čovjekom“, kleknuli smo i poklonili se Bogu, koji je postao čovjekom i u Isusu Kristu zauvijek dijeli ljudsku sudbinu. U teškom i bremenitom ozračju događaja sadašnjega vremena, čiji nas valovi bacaju iz krajnosti u krajnost, jedino pouzdanje i snagu nalazimo u Onome koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa.

Kao vjernici Zagrebačke nadbiskupije u ovo smo drago nam Hrvatsko marijansko svetište prije šest mjeseci hodočastili pod sloganom: Dom nam čuvaj, Božja Mati!, preuzetim iz popijevke nastale u ratnim okolnostima. U našim su molitvama tada bili naši životni domovi: dom obitelji, dom Crkve, dom zemaljske domovine i stvorenoga svijeta te dom vječnosti. Koliko je ta molitva bila prikladna još više osjećamo ovih tjedana gledajući ratne strahote i patnje ukrajinskoga naroda i upućujući molitve za mir, za žrtve, za prestanak ratnih napada i za obraćenje.

Ovdje su tijekom stoljeća pred Marijinim likom upućivane upravo takve molitve. U svakome čovjeku, stvorenomu na Božju sliku, živi čežnja za ljubavlju i mirom, za poštivanjem ljudskoga dostojanstva i pravednosti, za zajedništvom i slogom.

Ovo je Svetište vrelo i riznica mira, u kojoj prepoznajemo puno primljenih Božjih milosti te obilje pouzdanja i nadu vjernika da Gospodin čuje molbe po zagovoru Presvete Bogorodice. Nije nam potrebno ići daleko u prošlost, jer znamo kolike su molbe ovdje izrečene Bogu i kolika su srca bila usmjerena prema Marijinu Srcu tijekom stradanja u Domovinskome ratu! Upravo iskustva i slike iz naših patnja približavaju nas onima koji žive boli života, tjeskobu ugroženosti, progonstva te obrane svoga doma i domovine.

Ovdje je naš narod osjetio snagu Božje Riječi i utjehe; ovdje je  dolazio Majci pokazati rane i pronaći Njezin zagrljaj. S istim osjećajima dolazimo danas Presvetoj Bogorodici u molitvi za mir u Ukrajini i čitavome svijetu.
 
2. Večeras smo ponovno slušali Evanđelje o dolasku Anđela k Mariji, o susretu u kojemu Bog traži otvoreno srce čovjeka. Pronašao ga je u poniznoj nazaretskoj Djevici. Arkanđeo Gabriel donosi  Djevici Mariji neobičan, neizmjeran dar koji nadilazi ljudske predodžbe.

Zbog toga je Marija zbunjena, počevši od pozdrava o punini milosti i o Gospodinovoj blizini.

No, večeras i mi, poput nje, s posebnom pozornošću slušamo Anđelovu riječ: Ne boj se! Našla si milost u Gospodina! Bog jedini raspršuje strah čovjeka, posebice onoga koji je otvoren suradnji s Bogom.

Po Mariji do svakoga čovjeka, do svakog muškarca i žene, dopire ta ista riječ: Ne boj se! Marija je u svome Srcu trajno pohranila tu Božju riječ. Marija i nama ponavlja: Ne bojte se! u svim tjeskobama života. Ujedno nas poučava da mi u različitim prilikama života poput nje Bogu odgovorimo: Neka mi bude po tvojoj riječi.

To možemo vidjeti osobito u Njezinu posredništvu  na svadbi u Kani Galilejskoj. Ona majčinski primjećuje što nedostaje i zna komu i kako uputiti molbu. Izlaže sebe za naše dobro. I vraća nas na svoj odgovor iz Navještenja. Zato nam kaže: Što god vam rekne, učinite!
 
3. Braćo i sestre, izniman je ovo znak, u kojemu je s papom Franjom cijela Crkva, u svim dijelovima svijeta, okupljena oko Majke Marije, posvećujući svijet njezinu Srcu, toj riznici pouzdanja u Gospodina. Ovo je trenutak koji  povezuje vrijeme i vječnost, nebo i zemlju.

I mi, svjesni svoje malenosti i slabosti, čvrstim pouzdanjem upućujemo svoje prošnje Bogu, sigurni da ih čuje i uslišava u svojoj otajstvenoj providnosti. Prihvatimo njegovu volju, dok je u nama žarka želja da svi koji trpe i svi koji se zalažu za mir osjete našu blizinu i zajedništvo.

U Marijinu Srcu i u našim ste srcima svi vi napadani u Ukrajini: djedovi i bake, očevi i majke, djeco, mladi i vi koji branite živote bližnjih, da živite od Božje snage koja čini naizgled nemoguće.

U Marijinu Srcu i u našim ste srcima i vi koji napadate, da pogledate svoje srce i da se otvorite milosti Duha Svetoga, tražeći način da zlo bude zaustavljeno, da se zlo ne širi po vama.

Majko Božja Bistrička, pomozi nam da činimo što nam kaže tvoj Sin i naš Gospodin Isus Krist.

Amen.
Ispišite stranicu: