HR

Riječ Nadbiskupa

Homilija kardinala Bozanića na đakonskom ređenju



Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
 

Homilija na đakonskom ređenju

8. listopada 2022. godine
Župna crkva sv. pape Ivana XXIII. u Zagrebu -  Dubrava

Liturgijska čitanja: Dj 8, 26-40; Mk 12, 41-44.
Draga braćo i sestre!

1. Prošle smo subote (1. listopada 2022.) potpisivanjem Dekreta proglašenja izjava i odluka Druge Sinode Zagrebačke nadbiskupije zaključili sinodski proces Crkve zagrebačke. Naš sinodski proces uključen je u sinodalni hod opće Crkve, koji je u tijeku.

Danas slavimo ređenje trinaestorice mladića koji će biti zaređeni za đakone i to: četvorica za Zagrebačku nadbiskupiju, trojica za Hrvatsku franjevačku provinciju svetih Ćirila i Metoda, po dvojica za Hrvatsku salezijansku provinciju svetog Ivana Bosca i Hrvatsku delegaturu Družbe misionara Krvi Kristove te po jedan za Hrvatsku karmelsku provinciju svetog Josipa i Hrvatsku franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja.
 
2. Dragi izabrani đakoni, primamo vas ispunjeni nadom, otvorena srca i raširenih ruku, jer, svojim mladenačkim poletom oplemenjenim vjerom i snagom Duha Svetoga, unosite novost u život naše Crkve. Po đakonskom ređenju vi ste sakramentalno pozvani živjeti po načelu dara. Sve što nije darovano, izgubljeno je. Ako se živi darujući, ulazi se u logiku Božjeg kraljevstva, gdje se zauvijek, za vječnost, posjeduje sve što se daje. Vi ne darujete svoja dobra, nego sami sebe. To je razlog neizmjerne radosti.

Na dar đakonata nemojte gledati kao na prijelaznu stvarnost. On nije samo uvjet na putu do prezbiterata. Vi po ređenju postajete đakoni, živa slika Krista sluge sviju. To  biti đakon ostaje vaše trajno stanje, koje će odsada strukturirati vašu osobnost i određivati vaše djelovanje. Ono treba oblikovati vaš način življenja evanđelja da bi ste se neprestano ogledali u Krista, poslušnog i vjernog sluge Oca, te sluge ljudi, Kristove braće i sestara. Uz vašu postojanu molitvu, zagarantirana vam je pomoć Duha Svetoga, kako biste se mogli poistovjetiti s Kristom Gospodinom.
 
3. Prvo čitanje današnjeg Slavlja donosi nam Božju poruku: „Ustani i pođi“ koju anđeo govori đakonu Filipu. Danas i svakome od vas Isus veli: Ustani i pođi na put. Vi koji već jeste na određeni način na putu poziva, danas po sakramentu đakonskoga ređenja dobivate novo poslanje da krenete na put đakonskoga služenja.

Isus vas zove da ustanete i pođete, dapače da trčite naprijed poput Filipa, dok ne stignete do čovjeka u njegovoj situaciji i da mu, hodajući s njim, ponudite priliku da vas pozove da se i vi popnete. Slikovita je scena koja prikazuje đakona Filipa kako se penje na etiopska kola i kako sluša i odgovara na pitanja visokoga dvoranina.

Dragi ređenici, da biste istinski ušli u đakonsko poslanje, potrebno je ustati i krenuti na put, čak i kada se put čini pust ili teško prohodan. Đakonska služba ima veoma širok spektar djelovanja. Ona čini živim crkveno zajedništvo. Ona je konkretan oblik sinodalnosti u crkvenoj zajednici. Naime, snaga svjedočenja u potpunosti je povjerena ne našim riječima, nego našoj djelotvornosti, osobnoj i zajedničkoj.

Đakonska služba i sinodalnost idu zajedno i mogu nekad postati sinonimi. U đakonskom služenju treba biti prepoznatljiva sinodalna osjetljivost, stil, mentalitet. Na tom putu zaređeni službenici trebaju prednjačiti i u slušanju, i u govoru i u služenju.
 
4. Dragi ređenici, Isusovo evanđelje razotkriva privid i pokazuje nam pravu stranu stvarnosti. Isus ne voli pozornicu, ne voli glumu, uvijek izbjegava pretvaranje. On voli istinu, dapače On jest Istina. Po evanđelju je ušla u našu sredinu velika Istina u riječima, u gestama, u Isusovu tijelu.

Bog je na strani onih koji pate, koji su progonjeni i nepravedno osuđeni. Bog je na strani onih koji su ostavljeni po strani. Đakon je poput antene koja hvata najslabije frekvencije društva. On je često pozvan da dade glas onima kojima je oduzeta riječ, koji su svedeni na šutnju. Stoga đakonska služba može postati neugodna i dosadna, jer svjetskom kriteriju nisu privlačni siromašni, bolesni i marginalizirani ljudi. 
 
5. Dragi kandidati za đakonat, danas vi, po uzoru na siromašnu udovicu iz evanđelja, darujete svega sebe Gospodinu i Crkvi, Kristovoj zaručnici. Vi se danas slobodno i svjesno darujete poput siromašne udovice koja je dala sav svoj žitak. To je, dragi mladi prijatelji, smisao i prvotna vrijednost celibata radi Kraljevstva nebeskoga u službi Bogu i ljudima. Celibat nije bježanje od odgovornosti i obaveza koje ljubav sa sobom nosi. On je znak dara koji se proteže na sve, ne isključujući one koji nisu ljubljeni i one koji nisu voljeni.

Nadalje vi svojim obećanjem poslušnosti, javno izjavljujete da Krist i njegova Crkva mogu istinski računati na vas. Budite vjerni tom obećanju i u budućnosti, tako da nikada ne tražite svoja programirana rješenja. Živite bez nastojanja i očekivanja da postignete ono što ste prethodno zacrtali.
 
6. Dragi izabrani đakoni Kristove Crkve, mnogi su vas danas dopratili na ovo Slavlje, počevši od vaših dragih roditelja, braće i sestara, župljana, kolega, prijatelja, župnika, odgojitelja, profesora… Toliki, koji su vas pratili na vašem dosadašnjem putu, danas se s vama raduju. Svi danas molimo da Bog koji je u vama započeo dobro djelo, da ga i dovrši.

Neka vas stoga uvijek na vašem životnom putu i u đakonskom služenju prati nebeski zagovor Presvete Bogorodice Marije, svetog pape Ivana XXIII. i blaženog  Alojzija Stepinca.

A vama, braćo i sestre u vjeri, vašoj ljubavi i vašim molitvama preporučujem ovu našu braću koja sada primaju red đakonata. Amen.
Ispišite stranicu: