HR

Riječ Nadbiskupa

Pozdravni govor nadbiskupa Dražena Kutleše prigodom proslave 25. godišnjice biskupstva mons. Josipa Mrzljaka i mons. Vlade Košića

I
Foto: Stjepan Vego

POZDRAVNI GOVOR NADBISKUPA DRAŽENA KUTLEŠA

Proslava 25. godišnjice biskupstva mons. Josipa Mrzljaka i mons. Vlade Košića
Krašić, 6. veljače 2024.
 
Preuzvišena gospodo, braćo u biskupstvu, Josipe i Vlado!
 
Večeras nas je okupila proslava četvrt stoljeća vašeg biskupskog služenja. Osjećam se počašćen što imam priliku uputiti nekoliko riječi u ime biskupa Hrvatske biskupske konferencije i Zagrebačke nadbiskupije, čiji ste nekoć bili svećenici.

Drago mi je što ste baš Krašić odabrali za svečanu proslavu ovog jubileja. Ovo mjesto koje odiše duhom blaženog Alojzija Stepinca te koje svjedoči o njegovoj nepokolebljivoj vjeri i čvrstoći karaktera, idealno je okruženje u kojemu se možemo prisjetiti i Bogu zahvaliti za sve godine vaše predanosti, vjernosti i posvećenosti biskupskoj službi, za sve svladane izazove i zamoliti ga za blagoslov za buduće.

Vaše služenje tijekom ovih godina bilo je poput svjetionika koji osvjetljava putove vjere, nade i ljubavi. Podsjeća nas na riječi koje je sv. Pavao uputio Timoteju, svjestan snage Boga komu je povjerovao i svoga apostolskog autoriteta: „Uzorom neka ti budu zdrave riječi koje si od mene čuo u vjeri i ljubavi u Kristu Isusu. Lijep poklad čuvaj po Duhu Svetome koji prebiva u nama“ (2Tim 1, 12-14). Vaša služba odražava to isto povjerenje u Božju snagu, svijest odgovornosti biskupske službe u prenošenju poklada vjere i pozivu da se taj poklad čuva.

U Krašiću, gdje je blaženi Alojzije Stepinac proveo godine svoje prisilne izolacije, ali i duboke molitve i služenja, nalazimo inspiraciju za vlastitu službu. Svojom nepokolebljivom vjerom, hrabrošću i ljubavlju prema Bogu i narodu naš je Blaženik postavio temelje na kojima i mi danas nastavljamo graditi. Preuzvišeni Josipe i Vlado, vaša služba, kao i blaženog Alojzija, odlikuje se istinskom predanošću evanđelju i neumornim radom na izgradnji Kraljevstva Božjeg na zemlji.

Kao što blaženi Alojzije nikada nije popustio u vjeri, nadi i ljubavi, tako ste i vi, nadahnuti njegovim primjerom, bili stijene na kojima je rasla naša i vaša mjesna Crkva. U vremenima izazova vaša vjernost Kristu i Crkvi bila je nepokolebljiva te je i sve nas učvršćivala u vjeri i vjernosti evanđelju.

U svojem služenju pokazali ste da je kršćanska vjera uvijek živa, rastuća i plodonosna kad je ukorijenjena u Isusu Kristu, Gospodinu našem. Svojim životima svjedočite da se snaga i sigurnost biskupske službe nalaze u vjeri i osobnom poznavanju Boga koji nas nikada neće iznevjeriti.

Večeras, dok slavimo 25 godina vašeg biskupskog služenja, činimo to s dubokom zahvalnošću za sve što ste učinili i što i dalje činite u ime Gospodinovo. Molimo se da vas Gospodin i dalje obilato blagoslovi, dajući vam snagu, mudrost i ljubav potrebne za nastavak vaše biskupske službe. Neka vas Duh Sveti nastavi voditi i osnaživati u poslanju.

S poštovanjem, u Kristovoj ljubavi i moleći za zagovor Blažene Djevice Marije od Kamenitih vrata i blaženog Alojzija Stepinca čestitam vam na ovom značajnom jubileju. Živjeli!
Ispišite stranicu: