HR

Aktualnosti

Nova Advocata Croatiae


List svetišta i župe Majke Božje Remetske „Advocata Craotiae“ (Najvjernije Majke Odvjetnice Hrvatske) u velikiogospojinskom broju na šezdeset stranica donosi priloge iz života Crkve, svetišta i župe. Urednica Lucija Čutura u uvodniku pod naslovom „Boga moli i Hrvatsku voli“ poziva mlade da ostanu na svojoj rodnoj grudi, posebno citirajući svetoga papu Ivana Pavla II: „Zemlja pripada onome tko po njoj hoda“.

Istodobno ističe da se treba čuvati lažnih proroka koji potiču iseljavanje, nego s punim pouzdanjem poput Blažene Djevice Marije, treba biti Bogu otvoren, u poniznosti i zajedništvu služiti svome narodu. Navodi primjer hrvatskih nogometaša koji su u zajedništvu, svaki ponaosob svjedočili svoje pouzdanje Bogu. Na to se nadovezuje prilog suupravitelja svetišta i remetskoga župnika dr. o. Antonija Marija Čirka koji ističe da je istina jedini izbavitelj, a na njoj se gradi međusobna ljubav i zajedništvo. U teološkoj meditaciji o. Ivan Pleše pod naslovom „Vjernik ne smije biti 'u oblacima' upozorava da je vjera stvarnost, a ne nešto udaljeno od svakidašnjice ljudskoga života.

Glavni intervju časopisa je sa Sinišom Kovačićem, glavnim urednikom Hrvatske katoličke mreže. U njemu Kovačić analizira stanje u katoličkim medijima, počevši od vjerodostojnosti, zatim životnoj vjeri, zajedništvu katolika. Istodobno, Kovačić najavljuje i planove razvoja Hrvatske katoličke mreže, poput opremanja televizijskoga studija za TV produkciju, te integracije medija koji su mu na raspolaganju i dizanja standarda i kvalitete programa i vijesti. Prof. dr. Božo Skoko u prilogu opisuje život sluge Božjega Petra Barbarića, te njegovu povezanost sa  sv. Malom Terezijom. K tome, najavljuje: Petar Barbarić – novi hrvatski blaženik?

Zanimljiv je razgovor s remetskim župljaninom Ivicom Kovačem koji je hodočastio 21 dan u Santiago de Compostela, te donosi svoje bogato iskustvo s hodočašća. U listu Advocata Craotiae je još niz priloga, poput redovitoga pedagoškoga savjeta Jadranke Bizjak Igrec koja piše da mediji treba učiniti pozitivnim dijelom razvoja života djece. U rubrici iz života svetišta i župe predstavljeni su ovogodišnji karmelski mladomisnici o. Tiho Radan i o. Ivan Pleše, zatim prilog o Obiteljskom danu, hodočašću u Svetu zemlju, te brojna druga događanja iz života Crkve, svetišta i župe.   
Ispišite stranicu: