HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.03.2024.

Korizmeno hodočašće Bratovštine Sv. Franje sa Svetog Duha

Od petka 15. ožujka do nedjelje 17. ožujka petnaestorica braće bratovštine sv. Franje u pratnji fra Zvonimira Pervana, župnog vikara sa Svetog Duha boravilo je u Međugorju i Livnu.
 
Ovo malo korizmeno hodočašće započelo je u petak u popodnevnim satima svetom misom i blagoslovom hodočasnika u kapelici Svetog Duha, nakon čega su se hodočasnici uputili prema Međugorju, gdje su po dolasku molili krunicu i Povečerje pripremajući se za subotu koja je bila središnji dio hodočašća. Vrijeme provedeno u Međugorju bilo je ispunjeno zajedništvom i molitvom. U subotu, nakon jutarnje svete mise, hodočasnici su - uspinjući se na brdo „Križevac“ razmatrali Put križa. Popodne su se, moleći krunicu, uputili na Podbrdo gdje se, prema svjedočanstvu vidjelaca, ukazala Gospa - Kraljica mira. Osim osobnih nakana koje su nosili pred Blaženu Djevicu Mariju molili su i za Župu, za zajednice u župi, za mlade, za fratre, za domovinu i druge nakane. Uz zajedničku molitvu sudionici su na vrhovima spomenutih dvaju brda proveli vrijeme i u osobnom razmatranju i meditaciji. Subotnji hodočasnički dan završio je klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu u prepunoj župnoj crkvi sv. Jakova. 
 
I nedjelja je započela svetom misom i prilikom za osobne pobožnosti, nakon čega su se sudionici uputili prema Livnu. Posjetili su Buško jezero i Karmel sv. Ilije, a potom su, nakon okrjepe i posjeta fra Zvonimirovoj obitelji, obišli samostansku crkvu sv. Petra i Pavla te Franjevački muzej i galeriju „Gorica“ gdje su uz stručno vodstvo upoznali drevnu povijest ovoga kraja i bogatu umjetničku ostavštinu poznatog hrvatskog slikara, rođenog Livnjaka, Gabrijela Jurkića. Ondje je jedan od članova Bratovštine Željko Čarapović braći iznio dirljivo svjedočanstvo kako ga je krunica, nabavljena baš u Livnu, zaštitila u ratnim godinama. Nekolicina sudionika su ondje imala priliku posjetiti kraj iz kojega su potekli njihovi roditelji. 
 
Ove dane hoda, molitve, pjesme i zajedništva zaključili su, kako drugačije nego, zajedničkom molitvom i blagoslovom za sretan povratak prema Zagrebu. U duhu bratovština, uz pratnju duhovnika i osnivača fra Ivana M. Lotara, okuplja se Bratovština svetoga Franje na Svetom Duhu. Katolički muževi i očevi s područja svetoduških župa (Župa sv. Antuna Padovanskog - Sveti Duh i Župa sv. Maksimilijana Kolbea - Bijenik), koji traže mjesto molitve, kateheze, debate o društvenim temama ovdje mogu pronaći svoje mjesto.
 
Bazilika sv. Antuna Padovanskog, Sveti Duh
Ispišite stranicu: