HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.02.2024.

Održano župno klanjanje u Župi sv. Lovre u Vivodini

Župno klanjanje u crkvi sv. Lovre u Vivodini održano je u utorak 27. veljače 2024. godine. Tom prilikom misno slavlje predvodio je duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu vlč. Luka Premelč u zajedništvu s brojnim svećenicma iz Ozaljsko-lipničkog i Karlovačkog dekanata.

„Danas je veliki dan, kao blagdan Tijelova. Pozvani smo učvrstiti vjeru u Krista, u euharistiju. Pozvani smo osluškivati što nam to Isus želi poručiti“, rekao je vlč. Premelč te savjetovao okupljene vjernike kako napraviti ispit savjesti.

„Pozvani smo zastati i razmatrati tri odnosa. Prvo se moram zapitati kakav je moj odnos prema Bogu, što mi znači Bog? Koje mjesto ima on u mom životu? Molitva? Je li to blebetanje ili iskreni razgovor? Što mi znači euharistija? Što je vrhunac mog dana? Na kojem je mjestu važnosti u mom životu sveta misa? Boga treba staviti ispred“, istaknuo je.

„Drugi odnos je odnos prema mom bližnjemu? Koliko je moja vjera konkretna prema svakom bratu ili sestri? Je li moj život ispunjen? Jer vjera bez djela je mrtva. Za euharistiju nemamo u Bibliji konkretne definicije, ali Isus nam ostavlja primjer prije zadnje večere kada je učenicima oprao noge i tako nam pokazao služenje. Euharistija, koja je zahvala, znači služenje i po Božjoj milosti čišćenje. Takav mora biti život kršćanina, dakle u služenju drugima. Trebamo nastupati s otvorenošću poput Krista koji u svakoj euharistiji obnavlja svoju žrtvu: Ovo je moje tijelo - za vas, ovo je moja krv - za vas“, poručio je propovjednik.

„Treći odnos koji moramo preispitati je odnos prema samom sebi. Kako čuvam svoje tijelo i dušu od grijeha? Jesmo li zahvalni? Prepoznaje li se na nama Kristovo svjetlo? Može li se prepoznati u nama Krista? Kad je Krist s nama, sve možemo. Možemo činiti čuda! Osobito je važno biti Kristovi svjedoci u ovom svijetu! Njega stavljam ispred, a ja hodam iza njega“, zaključio je.

Župno klanjanje s molitvom za Zagrebačku nadbiskupiju završeno je misim slavljem koje je predvodio župnik domaćin Andrija Markač.


Sanja Benković-Marković
Ispišite stranicu: