HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.04.2024.

Uskrsna procesija u Belcu

Uskrs se na poseban način obilježio i ove godine u župi Blažene Djevice Marije Snježne u Belcu - tradicionalnom uskrsnom procesijom s Presvetim Oltarskim Sakramentom koja je započela od kapele sv. Jurja te završila u župnoj crkvi BDM Snježne.

Procesiju je predvodio preč. Dragutin Cerovečki, dekan Zlatarsko-belečkog dekanata i župnik Župe Zlatar. U koncelebraciji su još sudjelovali vlč. Milan Pušec - domaćin i ujedno župnik Župe Konjščina, preč. Franjo Mezak, rodom iz belečke župe, vlč. Ivan Hrastović iz Župe Zlatar Bistrica, vlč. Matija Vragović iz Župe Mihovljan, Vedran Jakić, đakon u službi Hrvatskog nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici te bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije. Procesija je krenula prema župnoj crkvi BDM Snježne od kapele sv. Jurja nakon pucanja loborskih kuburaša koji su označili početak procesije. I ove godine za procesiju je korištena vrlo vrijedna belečka monstranca, koja je dostavljena iz Riznice zagrebačke katedrale, gdje je inače pohranjena na čuvanje.

Procesija ili kako je župljani zovu Vuzmena prešencija okupila je mnogobrojne vjernike koji su uz pratnju Gradske limene glazbe Zlatar te pjesmu crkvenog zbora hodali do župne crkve svete Marije Snježne, a u procesiji sudjeluju već dugi niz godina udruge uključene u vjerski život župe: članovi DVD-a Belec, DVD-a Batina Donja, DVD-a Zlatar, loborski Čuvari Kristova groba, Belečke mažoretkinje te članovi KUD-a Belec. Po dolasku u župnu crkvu svete Marije Snježne, u kojoj je udijeljen blagoslov pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, preč. Dragutin Cerovečki u homiliji je istaknuo da Uskrsli Gospodin bude svjetlo koje će nas voditi u životu.

Na samom kraju župnik domaćin vlč. Pušec zahvalio je svima koji su sudjelovali u procesiji koja ih okuplja u zajedništvu te pozdravio gradonačelnicu Jasenku Auguštan Pentek, predsjednicu Gradskog vijeća Danijelu Findak, članove udruga te zahvalio mnogobrojnim vjernicima koji su sudjelovali u procesiji koja ima tradiciju dulju od sto godina.
 
 
 
Ivana Sambolić, župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: