HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.04.2024.

"Sam, ali ne usamljen" - projekt Župe Savica

U srijedu 10. travnja 2024. godine nakon večernje mise u Župi bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu predstavljen je projekt u čijem su središtu djeca iz lokalne OŠ Jure Kaštelana koja su ostala bez jednoga ili oba roditelja.

Misu je predvodio p. Mijo Nikić te se u propovijedi osvrnuo na radosnu vijest: "naša su imena zapisana na nebesima: to je silno radosna vijest, to znači da poslije smrti ulazimo u vječni život”. Okupljene je vjernike pozvao na „pouzdanje u Boga koji drži moju sudbinu, moj život u svojim rukama“. 
 
Nakon mise župnik vlč. Antun Vukmanić predstavio je projekt pod radnim nazivom „Sam, ali ne i usamljen“, kojega pokreće u suradnji s vjeroučiteljicom iz škole prof. Nadom Vlajčević, nadahnut Stepinčevom brigom za ratnu siročad. Ovo je tek inicijalni susret, a želja je inicijatora da projekt zaživi na korist maloljetnika koji su pretrpjeli veliki gubitak u ranoj životnoj dobi. 
 
Župljanka Franka Žunić, kao osoba koja je u ranom djetinjstvu također ostala bez oba roditelja, posvjedočila je o svom životu. Otac je poginuo na poslu prije nego se rodila, a majka je umrla od karcinoma dok je još bila jako malo dijete. Brigu o maloljetnim sestrama tada je preuzeo osamnaestogodišnji brat. Franka svjedoči da su ona i braća uz Crkvu uvijek imali podršku, a da im je Bog uvijek bio blizu: „Gospodin se uvijek brine za siročad. Ja sam to iskusila na svojoj koži... Gospodin mi je uskočio u svakoj potrebi“.
 
U nastavku programa gospodin Neven Drozdek ukratko je predstavio svoje knjige „Careva krunica“ i „Sveci na malčice drugačiji način“. Uz napete i zanimljive epizode iz njegove dječje proze naglasio je i važnost čitanja u odgoju. Gospodin Drozdek je član uredništva časopisa MAK pa je predstavio taj dječji vjeronaučni časopis. Drozdek naglašava da su tri stupa važna kod stvaranja MAK-a, a to su ljubav prema Crkvi, ljubav prema domovini i obitelj. 
 
Na početku svog obraćanja p. Mijo Nikić se prisjetio da je i on kao dijete poslao pjesmu u MAK koja je bila objavljena. Pater Mijo Nikić podsjetio je djecu i okupljene: „Bog je naš dobri otac koji nas neizmjerno ljubi, (...) kad mi je teško i ne razumijem, Bog mi ne usliši molitvu, samo malo čekaj: nešto bolje ti Bog priprema, odnosno sačuvao te od nečega.“ Na kraju je završio s utješnom i radosnom porukom naše vjere „jer Otac dobri i vaši roditelji vas čekaju i opet ćemo biti svi s njima.“
 
Ovaj projekt za djecu predstavljen je na Stepinčev dan, desetog dana u mjesecu, u okviru priprave Župe za proslavu 25. obljetnice osnutka, koja je započela 10. veljače i trajat će do 3. listopada ove godine, s posebnim programima svakog desetog dana u mjesecu.
 
Mateja Matanić, župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: