HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.11.2023.

Susret ministranata u Kustošiji

U Župi sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji ministranti iz te Župe, uz podršku župnika vlč. Ljube Vukovića i župnog vikara vlč. Višeslava Foretića, 18. studenoga primili su ministrante iz Župe Sveta Tri Kralja – Kraljev Vrh i Župe Navještenja Blažene Djevice Marije – Velika Gorica. Nakon zajedničkog okupljanja u pastoralnom prostoru ministranti su se uputili u župnu crkvu gdje su zajedno izmolili Himan Duhu Svetom te molitvu ministranata.



Nakon toga je u kratkim crtama vlč. Višeslav Foretić kratko predstavio povijest Župe te životopis sv. Nikole Tavelića. Pročitavši evanđelje o uvjetima za nasljedovanje Isusa, vlč. Foretić istaknuo je da "smo svi mi ponajprije kršćani, a onda tek ministranti te se spašavamo kao kršćani, kao Isusovi učenici. U Isusovoj školi, glavni je naglasak na ako hoćeš, kod Isusa nema prisile – nema 'moranja', nema 'trebanja'. U tom slobodnom opredjeljenju, potrebno se odreći samoga sebe, što na prvu ne zvuči privlačno i logično."

Sjećajući se svog života kao mladog košarkaša vlč. Foretić rekao je da se mnogo toga trebao odreći: prilagoditi svoj ritam spavanja, svoju prehranu kako bi mogao tri puta tjedno ići na treninge i kvalitetno se za njih pripremiti. Tako se na sličan način potrebno odreći sebe, odnosno nekih svojih interesa i planova, radi onog boljeg što Isus pruža: "To ne znači da će nam se uvijek dati ono za koga ili za što smo se opredijelili (npr. ići na euharistiju), ali  to je izbor slobode u kojem se kroz ovakve trenutke vidi želimo li istinski ono za što smo se opredijelili što se očituje u sintagmi uzeti križ." Naglasivši potom razliku između uzimanja križa te nošenja i prihvaćanja križa, vlč. Foretić dao je primjer sv. Nikole Tavelića kojeg se prikazuje kako u svojoj ruci uzima križ, te je pozvao ministrante da prepoznaju što oni uzimaju kao svoj križ, kao odluku da budu Kristovi učenici i ministranti kako bi se u potpunosti opredijelili za Isusa, slijedeći Njegov primjer života.

Po završetku duhovnog nagovora ministranti su zajednički izmolili molitvu Gospodnju, a potom se zaputili na okrepu i na druženje u pastoralnom centru, gdje su se kroz zajedničku igru pikada, stolnog tenisa, nogometa na vanjskom terenu i stolnog nogometa povezali.

Pripremajući se za daljnje pastoralne obveze ministranti iz Župe Sveta Tri Kralja pod brižnim vodstvom vlč. Hrvoja Maltarića i gospođâ Ivane Sučije, vjeroučiteljice i Anamarije Mandić, animatorice, krenuli su natrag u Zagorje. Nedugo zatim su i ministranti iz Župe Navještenja BDM u pratnji župnog vikara vlč. Antonija Kovačića, gospodina Marka Čatalinca i gospođe Danijele Pemper krenuli u Župu sv. Barbare u Vrapču gdje ih je pozdravio tamošnji župni vikar vlč. Marko Dominić. Kao domaćin, vlč. Kovačić je ukratko ispričao o povijesti Župe, crkvi i njenim kulturnim znamenitostima te su nakon molitve u crkvi krenuli prema „vrapčanskoj kalvariji“ gdje su pod Kristovim raspelom uputili svoje prošnje i zahvale Bogu. 
 
Župa Navještenja BDM, Velika Gorica
Ispišite stranicu: