HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.02.2024.

Održan dekanatski susret ministranata Velikogoričko-odranskog dekanata

Po geslom „Isus ga pogleda i zavoli…“ (usp. Mk 10,21) održan je, u subotu 24. veljače u Župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, dekanatski susret ministranata Velikogoričko-odranskog dekanata.
 
Na susretu su sudjelovali ministranti župa Donja Lomnica, Šćitarjevo, Velika Gorica - Bl. Alojzije Stepinac, Navještenje BDM i sv. Petar i Pavao, Velika Mlaka i Vukovina.

Susret je započeo u pastoralnom centru Župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici pod vodstvom preč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a od prošle pastoralne godine obnaša i službu ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Susret je bio obilježen i upoznavanjem ministranata s misijama te njihovim mogućim angažmanom u misijskom pastoralu unutar svojih župnih zajednica. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz voditelja bila su i nekolicina mladih animatora iz župe domaćina.

Na susretu je sudjelovalo 108 ministranata: 4 predškolca, 91 osnovnoškolac, 9 ministranata srednjoškolaca i 4 studenta iz jedanaest župa Velikogoričko-odranskog dekanata. Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja susreta započele su igre upoznavanja. Po završetku uvodnih igara preč. Pavlaković predstavio je Međubiskupijsko sjemenište te je uslijedila kateheza o duhovnom pozivu koju je vodio đakon vlč. Filip Pranjić.

Druženje se nastavilo igrama i ministrantskim kvizom u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine. Dječaci sedmog i osmog razreda, njih desetorica, imali su i kratki susret s vlč. Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih „Vikenda u sjemeništu“ nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini. Također, ministrantice su pohodile redovničku zajednicu sestara Kraljice Svijeta čija se redovnička kuća nalazi uz pastoralni centar župe domaćina upoznavši tako rad i karizmu ovih sestara.

Po završetku prvog dijela susreta uslijedila je priprema za sakrament ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili prisutni svećenici iz dekanata trajala je molitva Misijske krunice koju su animirali predstavnici ministranata uz pomoć animatora.

Vrhunac susreta bilo je misno slavlje u župnoj crkvi Navještenja BDM. Misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s župnikom domaćinom i dekanom preč. Norbertom Ivanom Koprivcem. Đakonsku službu za vrijeme misnog slavlja vršili su vlč. Filip Pranjić i trajni đakon Đuro Matić, a liturgijsko pjevanje predvodili su župni animatori.

Na koncu misnog slavlja svi okupljeni izmolili su molitvu za uspjeh Susreta Hrvatske katoličke mladeži koji će se održati početkom mjeseca svibnja u Gospiću. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom sudionika. Po završetku svete mise uslijedio je ručak u organizaciji župe domaćina te podjela misijskih nagrada svim sudionicima koje su za tu prigodu pribavljene u suradnji s Nacionalnim uredom Papinskih misijskih djela u RH.

Nataša Čurić
Ispišite stranicu: