HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.03.2024.

Nadbiskup Kutleša predvodio Vazmeno bdjenje

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je Vazmeno bdjenje u svetoj noći Velike subote, 30. ožujka 2024. godine, u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu.

Na misnom slavlju koncelebrirali su kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, prebendari Prvostolne crkve zagrebačke, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak i odgojitelj vlč. Josip Đurin, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta preč. Ivan Lukić, umirovljeni svećenik vlč. Gojislav Kovačić, asistent na KBF-u vlč. Marko Vuković te nadbiskupski tajnik vlč. Andrija Miličević.
 
Vazmeno bdjenje započelo je Službom svjetla kojom se uskrsna svijeća - svjetlo Kristovo u procesiji unijela u Bogoslužni prostor. Potom je otpjevan Hvalospjev uskrsnoj svijeći te je uslijedila Služba riječi.
 
Nadbiskup Kutleša u homiliji je naglasio kako "Vazmeno bdjenje pokazuje naš vjerski život kroz razlike između svjetla i tame, slobode i ropstva, tišine i radosti. Uskrs za nas kršćane nije samo dan kada se spominjemo Kristove pobjede nad smrću, kao da bi to bio neki davni događaj koji sada nema nikakve veze s našim životima. Naprotiv, Uskrs je događaj koji govori o našim sadašnjim životima. Govori o tome što se s nama zbilo zahvaljujući Kristovu uskrsnuću. A upravo to zaboravljamo: da nas Uskrs neizostavno poziva da vidimo sebe u Kristu i živoga Krista među nama, kako bismo i mi kristovski živjeli u odnosu prema drugima."

Govoreći o daru slobode, nadbiskup je istaknuo da smo krštenjem "nanovo rođeni, a još uvijek živimo kao robovi grijeha. Držimo u rukama jamstvo slobode, ali i dalje živimo kao robovi, u stanju poraza. Neka ova Sveta noć donese promjenu u naše živote. Krist nas je zauvijek oslobodio od vlasti grijeha. Kada je Isus umro na križu u potpunosti se razračunao s moći grijeha nad nama. Svaki kršćanin mora znati da je grijeh stanje naše pale ljudske naravi, ali da smo krštenjem s Kristom ukopani u smrt da bismo živjeli kao novi ljudi!"

Nadbiskup Kutleša dodao je da smo, kao i Krist, promijenjeni nakon uskrsnuća, "time što nam je dopušteno sudjelovati u njegovu životu upravo sada; ne samo na nebu, nego upravo sada u našem svakodnevnom životu. Euharistija je najveći izraz toga zajedništva s Bogom. Svaki put prethodi joj čin kajanja i oproštenja jer, iako smo okupani u kupelji krštenja, potrebno nam je „prati noge“ kako je Isus poučio Petra (usp. Iv 13, 9). Dana nam je prednost živjeti pobjedničkim životom snagom Kristova uskrsnuća. Baš kao što Isus uživa u trajnoj pobjedi nad grobom, vjernik može uživati u pobjedi nad grijehom! Potrebno je doći do točke u kojoj smo voljni prihvatiti Božju riječ o toj pobjedi kao svoju stvarnost i nastojati živjeti u njoj. Uzdignute glave! To je jedini put koji vodi do pobjede!"

Na kraju homilije nadbiskup je poručio okupljenima: "Neka ova Sveta noć doista donese promjenu u naše živote. Krist nas je oslobodio! Zauvijek smo oslobođeni od vlasti grijeha. Neka to bude vidljivo u našim životima. Uspravimo se i podignimo glave jer smo iz smrti prešli u život."
 
Nakon homilije uslijedio je treći dio Vazmenog bdjenja - krsna služba u kojoj je nadbiskup Kutleša blagoslovio vodu te su obnovljena krsna obećanja.

Liturgijsko pjevanje tijekom Vazmenog bdjenja predvodili su Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka, uz orguljašku pratnju Nevena Kraljića.
 
Svečano misno slavlje na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova, 31. ožujka 2024., zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodit će u 10 sati u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu 28. Prijenos misnog slavlja bit će moguće pratiti na Prvom programu Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija te u programu Hrvatskog katoličkog radija.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: