HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.04.2024.

Travanjska Kana: Vjerodostojnost politike i političari na ispitu

Travanjski broj Kane stiže na početku proljeća, uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i u vrijeme raznih svjetskih nemira i ratova, u uskrsnome vremenu. Sve ju to obilježava i tematski. U Pitanju sadašnjega trenutka, već na prvim stranicama Kane, Josip Grbac bavi se temom nasilja (Zlouporabe nasilja), kroz prizmu politike, ratova, pa i poimanja nasilja sa stajališta kršćanina.

Niz tekstova bavi se i aktualnim izborima u Hrvatskoj: Stjepan Baloban u svojoj kolumni piše pod naslovom Vjerodostojnost politike i političara na ispitu. „Koliko god je u 'superizbornoj godini' u Hrvatskoj na ispitu vjerodostojnost politike i političara, još su više na ispitu upravo građani, hrvatski birači“, ističe prof. Baloban. Kako se oduprijeti „nezdravom populizmu“ te kako socijalni nauk Crkve može poslužiti kao putokaz biračima doznaje se u ovoj aktualnoj kolumni.

Temom izbora u travanjskoj Kani bavi se i Ivo Matković u tekstu Što možemo učiniti da naša država ne bi ratovala sama sa sobom, kao i Tonči Tadić (Izborni cirkus), a zanimljivo je pročitati i kako su izbori izgledali u povijesti - i to staroga Rima - u članku Tomislava Matića koji svaki broj Kane oplemeni povijesnom tematikom.

Među obiteljskim i društvenim temama nalazi se niz zanimljivih tekstova poput onoga Slavice Dodig (Kako je teško jesti sam! Ima li još ljudi oko istog stola?), Tina Kolumbića (Ravnoteža strana), Sani Gilje (Blago krotkima). Izdvajamo i članak Martine Vuk Grgić Surogat majčinstvo, koji obrađuje aktualno pitanje koje kritizira i nedavno objavljena deklaracija Dignitas infinita Dikasterija za nauk vjere o ljudskom dostojanstvu, predstavljena 8. travnja u Vatikanu. Zanimljivo je, ističe Martina Vuk, da se ova tema tek sada uvlači u medijski prostor i otvara naša moralna čula i savjesti, s obzirom na to da kao moralno etička tema nije nešto novo. „Surogat majčinstvom nerođeno se dijete pretvara u 'predmet trgovine' jer iskorištava materijalne potrebe biološke majke i čini dijete proizvodom trgovačkog ugovora“, piše autorica ovoga članka u kojem se može doznati i zašto je papa Franjo osudio surogatstvo, koje su moralno-etičke posljedice istoga te kako je sa surogatstvom povezan ljevičarski tip rodne ideologije.

U Kani se nalaze i dva zanimljiva razgovora, jedan s prof. dr. sc. Tončijem Matulićem te drugi s inženjerkom arhitekture Jasnom Šćavničar Ivković.

Profesor Matulić je u razgovoru s urednicom Kane Majom Petranović razgovarao o odnosu Crkve i znanosti, a povod razgovoru bila je njegova nova knjiga Bog i evolucija u izdanju Kršćanske sadašnjosti, čiji se predstavljanje održava 23. travnja, na Noć knjige, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Prof. Matulić se u razgovoru dotaknuo niza zanimljivih tema poput raširene pojave kreacionizma i „ravnozemljaštva“, modernih evolucionističkih tendencija u objašnjenju nastanka svemira, života i čovjeka, transhumanizma te međuodnosa biblijskoga i znanstvenoga opisa stvaranja svijeta „Partnerski dijalog između Crkve i znanosti omogućava upoznavanje s čudesnim skladom između vjere u stvaranje i prirodne evolucije, a koji postupno na svjetlo dana iznosi bitne elemente komplementarnog objašnjenja vjere u stvaranje i prirodne evolucije“, ističe među ostalim prof. Matulić.

Kana je osvježena i dvjema novim rubrikama. U novoj rubrici koja će se baviti raznim zanimljivim temama koje muče suvremenog čovjeka, Terapeutski kutak, smjestio se sjajan tekst svećenika psihoterapeuta Josipa Bošnjakovića pod naslovom Želim biti sretan, pa makar to bio najteži stil života.
Sinodalna Crkva također je nova Kanina rubrika koja će iz različitih aspekata osluškivati sinodalni hod u našoj Crkvi, a za koju piše Marko Medved.

U ovom broju ne nedostaje ni duhovnih, meditativnih i biblijskih tema pa se tako u ovom broju Kane može pročitati tekst Uskrs Marije Magdalene (Ivan Šarčević), Svjedok-učitelj (Krešimir Šimić), Izaija ili Izaije (Stipo Kljajić), Mistika (Josip Sanko Rabar)…

Uz ove čekaju vas i druge zanimljive teme u tiskanom ili eIzdanju Kane koju možete pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti, a na svoju ju adresu možete primati uz pretplatu po cijeni od 22,00 EUR godišnje (e-mailom na pretplata@ks.hr ili pozivom na 01 6349 044).

Ispišite stranicu: