HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.04.2024.

Susret župnika bogoslova u zagrebačkoj Bogosloviji

Tradicionalni susret župnika bogoslova i ove je godine održan u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu u ponedjeljak 15. travnja 2024. godine. U jutarnjim satima župnici su se okupili u Bogosloviji gdje su ih dočekali i pozdravili poglavari. Nakon jutarnje okrijepe održan je radni dio sastanka.
 
Na početku radnog dijela susreta rektor preč. Željko Faltak izmolio je molitvu za svećenička zvanja te je istaknuo specifičnosti zagrebačke bogoslovije, u kojoj se u svećeničkoj formaciji nalaze bogoslovi iz 13 biskupija.
 
Zatim su članovi odgojiteljske zajednice predstavili područje svoga djelovanja. Odgojitelj bogoslova prve i druge godine vlč. Toni Potrebić predstavio je etapu učeništva te istaknuo neke odgojne naglaske. Podsjetio je na kontekst iz kojeg dolaze kandidati, kao i izazove s kojima se suočavaju. Rekao je da su bogoslovi prve godine usmjereni na Boga koji stvara te su pozvani izgrađivati odgovornost prema prostoru i vremenu bogoslovije, kao i prema zajednici u kojoj žive. Također je naglasak prve godine izgradnja zdrave osobnosti te stjecanje kreposti i zdravih ljudskih i kršćanskih navika. Naglasak druge godine je Bog koji poziva te je cilj razlučivanje poziva i razvijanje unutarnje raspoloživosti za odgovor na Božji poziv.
 
Odgojitelj bogoslova treće, četvrte i pete godine vlč. Josip Đurin govorio je o etapi suobličavanja te je istaknuo da je formativni naglasak na trećoj godini Božja riječ i razjašnjavanje slike svećeništva. Bogoslovi na toj godini započinju pastoralni praktikum te uče biti autentični svećenici. Tijekom četvrte godine formacije naglasak je stavljen na euharistiju, a bogoslovi kroz pastoralni praktikum na župama vikendom imaju priliku razvijati se u pastoralnoj dimenziji. Vlč. Đurin također je kazao da se bogoslovi pete godine intenzivnije pripremaju za svećeničku službu kroz formativne susrete o sakramentima te pripremama uvoda u euharistijska slavlja i razmatranja o nedjeljnim evanđeljima.
 
Zatim je moderator duhovne dimenzije duhovnik vlč. Anto Pavlović opisao duhovnu izgradnju i praćenje u bogosloviji. Istaknuo je da duhovna dimenzija daje smisao svemu što se čini te je rekao da je formacija u bogosloviji vođena smjernicama crkvenih dokumenta. Zatim je opisao okolnosti koje utječu na bogoslove te izazove s kojima se suočavaju. Kao odgovor na izazove naveo je važnost osobnog duhovnog vodstva i osobnih razgovora te poticaje na euharistijsko klanjanje.
 
Duhovnik vlč. Ivan Grbešić zahvalio je župnicima na dosadašnjem primjeru i praćenju bogoslova te je istaknuo otajstvenost Crkve i svećeništva. Istaknuo je da je ključ formacije izgradnja Božjeg čovjeka u kojemu je oblikovan Krist.
 
Zatim je rektor preč. Faltak podijelio promišljanja o svećeničkom pozivu te je ukazao na neke okolnosti koje utječu na cjelokupnu svećeničku izgradnju. Stavio je naglasak na osobno praćenje bogoslova te potrebu da svećenička izgradnja bude temeljita i personalizirana. Rektor je istaknuo i važnost župnika jer bogoslovi u svojim župnicima vide uzor i poticaj. Stoga je potaknuo župnike da i dalje produbljuju svoj odnos s bogoslovima.
 
Nakon toga župnici su imali priliku iznijeti svoje osvrte i viđenja o svećeničkoj izgradnji te uključenosti bogoslova u život župne zajednice. Osim toga članovima odgojiteljske zajednice postavljali su pitanja o različitim vidovima svećeničke izgradnje.
 
Nakon sastanka župnici su zajedno s bogoslovima u kapeli Srca Isusova izmolili Kraljice neba te se druženje nastavilo oko obiteljskog stola. U ime bogoslova, župnike je pozdravio bogoslov pete godine Ivan Martić koji je istaknuo kako su „naši župnici poput roditelja koji brinu o bogoslovima i njihovu putu prema svećeništvu“ te im je zahvalio na toj spremnosti i odazivu na susret. Nakon ručka uslijedilo je druženje bogoslova sa svojim župnicima.
 
Foto: Dominik Čaušić
Tekst: vlč. Toni Potrebić i Antonio Kljajić
Ispišite stranicu: