HR

Riječ Svetog Oca

Prava ljubav uvijek rađa blizinu koja ne guši i nije posesivna

Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba u nedjelju, 29. svibnja 2022.

Draga braćo i sestre, dobar dan!
 
U Italiji i u mnogim zemljama danas se slavi Uzašašće Gospodnje – Spasovo, odnosno njegov povratak Ocu. Evanđelje po Luki u liturgiji pripovijeda o posljednjem ukazanju Uskrsloga učenicima (usp. 24, 46-53). Isusov zemaljski život kulminira upravo uzašašćem, koje ispovijedamo i u Vjerovanju: „uzašao na nebo, sjedi s desne Ocu“. Što znači taj događaj? Kako ga trebamo shvatiti? Da bismo odgovorili na to pitanje, zadržimo se na dva čina što ih Isus čini prije nego će uzići na nebo: najprije najavljuje dar Duha, a zatim blagoslivlja učenike. Najavljuje dar Duha i blagoslivlja.

Isus, prije svega, kaže svojim prijateljima: „ja šaljem na vas Obećanje Oca svojega“ (r. 49). Govori o Duhu Svetome, o Tješitelju, o Onome koji će ih pratiti, voditi, podržavati u njihovom poslanju, braniti ih u duhovnim bitkama. Shvaćamo dakle nešto važno: Isus ne napušta svoje učenike. Uzlazi na Nebo, ali nas ne ostavlja same. Štoviše, upravo odlazeći k Ocu jamči izljev Duha Svetoga, svoga Duha. Drugom prilikom je rekao: „bolje je za vas da ja odem: jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama; ako pak odem, poslat ću ga k vama“ (Iv 16, 7), to jest Duha. I u tome se vidi Isusova ljubav prema nama: njegova prisutnost je prisutnost koja ne želi ograničavati našu slobodu. Naprotiv, daje nam prostora, jer prava ljubav uvijek rađa blizinu koja ne guši, nije posesivna, bliska je, ali nije posesivna; štoviše, prava ljubav čini nas protagonistima. I tako Isus jamči: „Idem k Ocu, a vi ćete se odjenuti u silu odozgo: poslat ću vam samog svog Duha i njegovom ćete snagom nastaviti moje djelo u svijetu!“ (usp. Lk 24, 49). Uzlazeći, dakle, na nebo, umjesto da svojim tijelom ostane blizu nekolicine, svojim Duhom postaje blizak svima. Duh Sveti čini Isusa prisutnim u nama, izvan barijerâ vremena i prostora, kako bi nas učinio svojim svjedocima u svijetu.

Odmah potom – i to je drugi čin – Krist podiže ruke i blagoslivlja apostole (usp. r. 50). To je svećenička gesta. Bog je, još tamo od Aronovog vremena, povjerio svećenicima zadaću blagoslivljanja naroda (usp. Br 6, 26). Evanđelje nam želi reći da je Isus veliki svećenik našeg života. Isus uzlazi Ocu da nas zagovara, da mu donese pred noge naše čovještvo. Tako, pred Očevim očima, jesu i uvijek će biti, s Isusovim čovještvom, naši životi, naše nade, naše rane. Svojim uzašašćem, dakle, na Nebo, Krist nam „priprema put“, ide nam pripraviti mjesto i već nas sada zagovara, kako bismo uvijek bili praćeni i blagoslivljani od Oca.

Braćo i sestre, razmišljajmo danas o daru Duha koji smo primili od Isusa da bismo bili svjedoci evanđelja. Zapitajmo se jesmo li to doista. Zapitajmo se i jesmo li sposobni voljeti druge ostavljajući ih slobodnima i ostavljajući im prostora. A zatim: znamo li biti zagovornici za druge, odnosno znamo li za njih moliti i blagoslivljati njihov život? Ili koristimo druge za svoje interese? Naučimo ovo: zagovornu molitvu, zagovor za nade i patnje svijeta, zagovor za mir. I blagoslivljajmo pogledom i riječima one koje susrećemo svaki dan!

Pomolimo se sada Gospi, blaženoj među ženama koja, ispunjena Duhom Svetim, uvijek za nas moli i zagovara nas.

Nakon Regina coeli
U Modeni je jučer blaženim proglašen don Luigi Lenzini, mučenik vjere, ubijen 1945. godine jer je, u ozračju mržnje i sukoba u to vrijeme, ukazivao na kršćanske vrijednosti kao glavni put kojim valja kročiti kroz život. Neka nam taj svećenik, pastir po srcu Kristovu i glasnik istine i pravde, s neba pomaže da s ljubavlju i iskreno svjedočimo evanđelje. Pljesak novom blaženiku!

Danas se slavi Svjetski dan sredstva društvene komunikacije na temu Slušati uhom srca. Znati slušati, osim što je prvi čin ljubavi, ujedno je prvi nezaobilazan sastojak dijaloga i dobre komunikacije. Znati slušati, pustiti da drugi kažu sve što im je na srcu, ne prekidati ih u pol razgovora, znati slušati ušima i srcem. Svima želim da rastu u toj sposobnosti slušanja srcem.

Danas je u Italiji Nacionalni dan skrbi za bolesne. Sjetimo se da je „bolesnik uvijek važniji od svoje bolesti“ i da „čak i kada nije moguće izliječiti, uvijek se može pružiti skrb, tješiti i izraziti blizinu usredotočenu više na osobu nego na njezinu bolest“ (Poruka za Svjetski dan bolesnika 2022.).
Prekosutra, posljednjeg dana svibnja, na liturgijski blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije, u 18 sati, u Bazilici Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) molit ćemo krunicu za mir, u povezanosti s brojnim svetištima u mnogim zemljama. Pozivam vjernike, obitelji i zajednice da se pridruže ovoj molitvi, da bismo, zagovorom Kraljice mira, izmolili od Boga dar kojem se svijet nada.

Pozdravljam sve vas, Rimljane i hodočasnike. Posebno pozdravljam vjernike koji su došli iz Nizozemske, Španjolske i Australije. Pozdravljam Župu svetog Roberta Bellarmina u Rimu, koja završava jubilarnu godinu 400. obljetnice smrti svetog Roberta Bellarmina. Pozdravljam Poljake – Poljaci su uvijek brojni! – s blagoslovom za one u domovini koji sudjeluju u velikom hodočašću u marijansko svetište Piekary Śląskie. Pozdravljam učenike škole San Vincenzo iz Olbije i učenike krizmanike iz Lurasa.

U ponedjeljak 29. i utorak 30. kolovoza održat će se sastanak svih kardinala na kojem će se razmišljati o Apostolskoj konstituciji Praedicate evangelium. U subotu 27. kolovoza, pak, održat će se konzistorij za imenovanje novih kardinala. Evo imena novih kardinala:
1. Njegova Preuzvišenost mons. Arthur Roche – prefekt Kongregacije za bogoslužje i disciplinu sakramenata.
2. Njegova Preuzvišenost mons. Lazzaro You Heung sik – prefekt Kongregacije za kler.
3. Njegova Preuzvišenost mons. Fernando Vérgez Alzaga L.C. – predsjednik Papinske komisije za Državu Vatikanski Grad i predsjednik Namjesništva Države Vatikanskoga grada.
4. Njegova Preuzvišenost mons. Jean-Marc Aveline – nadbiskup metropolit Marseillea (Francuska).
5. Njegova Preuzvišenost mons. Peter Okpaleke – biskup Ekwulobije (Nigerija).
6. Njegova Preuzvišenost mons. Leonardo Ulrich Steiner, OFM – nadbiskup metropolit Manausa (Brazil).
7. Njegova Preuzvišenost mons. Filipe Neri António Sebastião di Rosário Ferrão – nadbiskup Goe i Damãoa (Indija).
8. Njegova Preuzvišenost mons. Robert Walter McElroy – biskup San Diega (SAD)
9. Njegova Preuzvišenost mons. Virgilio Do Carmo Da Silva, SDB – nadbiskup Dilija (Istočni Timor).
10. Njegova Preuzvišenost mons. Oscar Cantoni – biskup Coma (Italija).
11. Njegova Preuzvišenost mons. Anthony Poola – nadbiskup Hyderabada (Indija).
12. Njegova Preuzvišenost mons. Paulo Cezar Costa – nadbiskup metropolit Nadbiskupije Brasília (Brazil).
13. Njegova Preuzvišenost mons. Richard Kuuia Baawobr M. Afr. – nadbiskup Waa (Gana).
14. Njegova Preuzvišenost mons. William Goh Seng Chye – nadbiskup Singapura (Singapur).
15. Njegova Preuzvišenost mons. Adalberto Martínez Flores – nadbiskup metropolit Asuncióna (Paragvaj).
16. Njegova Preuzvišenost mons. Giorgio Marengo, I.M.C. – apostolski prefekt Ulaanbaatara (Mongolija).
Zajedno s njima Kardinalskom ću zboru pridružiti:
1. Njegovu Preuzvišenost mons. Jorgea Enriquea Jiméneza Carvajala – nadbiskupa u miru Cartage (Kolumbija).
2. Njegovu Preuzvišenost mons. Lucasa Van Looya, sdb – nadbiskupa u miru Genta (Belgija).
3. Njegovu Preuzvišenost mons. Arriga Migliu – nadbiskupa u miru Cagliarija (Italija).
4. Preč. o. Gianfranca Ghirlandu sj. – profesora teologije.
5. Mons. Fortunata Frezzu – kanonika Svetoga Petra. 
Ispišite stranicu: